Na eindeloos gepraat is het dan zover: het Europees Parlement heeft het belangrijke MiCA-wetsvoorstel goedgekeurd. Dit houdt in dat alle EU-lidstaten ten opzichte van elkaar ongeveer gelijke regulaties voor cryptocurrencies zullen hebben. Bitvavo is er blij mee.
Bitvavo is positief
Donderdag werd na ruim 2 jaar van onderhandelingen door het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord bereikt. De nieuwe wetten moeten ervoor zorgen dat er meer informatie beschikbaar komt bij transacties, om witwassen tegen te gaan. Het handelsplatform ziet de markt dankzij deze regulering alsmaar verder professionaliseren.
Het grootste Nederlandse handelsplatform voor cryptovaluta, Bitvavo, staat positief tegenover de nieuwe Europese wetgeving. Dat verklaarde de crypto-exchange in een statement aan Crypto Insiders.
Ruimte voor interpretatie
Hoewel nog niet alle details bekend zijn en er ruimte overblijft voor interpretatie door toezichthouders, zorgt de overeenstemming over de wetten MiCA en TFR voor meer duidelijkheid over de regulering in verschillende Europese lidstaten. Daarnaast gaan crypto-partijen dankzij de nieuwe wetgeving onder een vergelijkbaar regime vallen als traditionele financiële instellingen.
Mark Nuvelstijn, CEO van Bitvavo, zegt:
In onze ogen zorgt regulering voor meer bescherming van de consument en eerlijke concurrentie. We zijn dan ook actief betrokken geweest en hebben samen met de industrie veel tijd gestopt in het spreken met de Europese Commissie en het Europees Parlement. In onze gesprekken zien we dat er een groot verschil is in kennisniveau bij politici en beleidsmakers. Bij het ontwerpen van die wetten is het juist van belang rekening te houden met de karakteristieken van de crypto industrie. Daarom delen we onze kennis.
De nieuwe wetten komen nadat cryptocurrencies in veel landen bijna zó streng gereguleerd gingen worden dat de voordelen van cryptocurrencies bijna zouden verdwijnen. Het is juist belangrijk om rekening te houden met de eigenzinnige karakteristieken van de crypto-industrie. Nu is de Europese Unie weliswaar voorzichtig, maar het ziet nu wel in dat crypto grote mogelijkheden biedt. De regulaties zullen vermoedelijk streng zijn, maar wel eerlijk.