Timo Bult Timo Bult
2 min. leestijd

Bitcoin schiet naar record terwijl Argentinië “schoktherapie” begint

Bitcoin-BTC
s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin schiet naar record terwijl Argentinië

Foto: Facundo Florit/Shutterstock

De controversiële nieuwe president van Argentinië, Javier Milei, is begonnen met zijn schoktherapie voor de Argentijnse economie. Onderdeel daarvan zijn grote bezuinigingen en de devaluatie van de Argentijnse peso. Ondertussen steeg bitcoin (BTC) onlangs naar een prijsrecord door de economische onrust in het land.

Cel geëist voor vrouw die $6 miljard crypto stal en rapcarrière begon
Cel geëist voor vrouw die $6 miljard crypto stal en rapcarrière begon

Argentinië worstelt met inflatie

De minister van Financiën Luis Caputo kondigde naast de devaluatie ook grootse bezuinigingen in de overheidsuitgaven aan. Deze maatregelen omvatten onder andere een vermindering van brandstof- en transportsubsidies. Caputo benadrukte dat hij de slechtste economische erfenis in de geschiedenis van Argentinië heeft geërfd.

Met de nieuwe maatregelen ondergaat Argentinië volgens Milei een heuse schoktherapie. Het zal voor de inwoners van het land nu niet opeens rozegeur en maneschijn zijn, stelt Caputo: “We gaan het een paar maanden slechter hebben, vooral wat betreft inflatie.”

Argentinië kampt al lange tijd met stijgende inflatie, waarbij de prijzen in het afgelopen jaar met ongeveer 150% zijn gestegen. Argentinië heeft daarnaast te kampen met een hoge overheidsschuld en 40% van de bevolking valt naar verluidt onder de armoedegrens.

Advertisement

Bitcoin naar prijsrecord

Een van de gevolgen van de economische onrust in het land is een stijgende bitcoin prijs ten opzichte van de Argentijnse peso. Sinds 2020 is de waarde flink gestegen en enkele dagen geleden bereikte de bitcoin peso koers een nieuw prijsrecord.

De bitcoin koers tegen de Argentijnse peso (ARS). – Bron: CoinGecko.

De stijging van bitcoin kan een indicatie zijn voor het toenemende vertrouwen in de crypto als een alternatief voor traditionele valuta, vooral in tijden van economische onrust. De devaluatie van de peso en de algehele crisis in het land hebben bitcoins positie als een potentieel veiligere belegging mogelijk versterkt.

Ditzelfde effect zou ook te zien zijn in andere landen waar de inflatie enorm is. Tahini’s laat in een tweet de koersen van bitcoin tegen de lokale valuta zien in Turkije, Egypte, Nigeria, Argentinië, Libanon en Pakistan:

Ondanks dat het bekend is dat de nieuwe Argentijnse president Milei een Bitcoin-fan is, is dat nog niet terug te zien in het officiële beleid van het land. Zo besloot El Salvador bitcoin te omarmen als wettig betaalmiddel. In Argentinië is daar echter nog geen sprake van.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
bitcoin cadeau amsterdam
Duizenden Nederlanders ontvangen deze week gratis bitcoin
Man zoekt 8.000 bitcoins op vuilnisbelt, klaagt overheid aan
Man gooit per ongeluk €500 miljoen aan bitcoin weg, klaagt gemeente aan
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt', zegt voorzitter crypto-waakhond
‘Onwaarschijnlijk dat dit spul wat wordt’, zegt voorzitter crypto-waakhond
Bitcoin belasting Italië schiet omhoog, beleggers vrezen crypto-exodus
Bitcoin belasting Italië schiet omhoog, beleggers vrezen crypto-exodus
Lid van crypto-waakhond: 'we hebben dit volledig verkeerd aangepakt'
Lid van crypto-waakhond: ‘we hebben dit volledig verkeerd aangepakt’
Advertentie