Foto: Alexandru Nika/Shutterstock
Na een griezelig hoge inflatie in 2022 is deze eindelijk weer aan het dalen tot een wat behapbaarder niveau. In de Verenigde Staten is de centrale bank gestaag doorgegaan met het verhogen van de rentes, en nu lijkt het succes te behalen. De groei van de inflatie is volgens de nieuwste data namelijk aan het stagneren. Toch is het beeld nog ietwat troebel.
Amerikaanse inflatie koelt langzaam af
Op donderdag is de maandelijkse Amerikaanse Consumer Price Index (CPI) uitgekomen op 3,2% ten opzichte van dezelfde maand in 2022. De verwachting was dat de inflatie weer toe zou nemen tot 3,3%, maar dit is dus niet gebeurd. Wel is de inflatie weer licht toegenomen, de waarde voor juni lag namelijk nog op 3,0%.
Wellicht iets nuttiger voor deze maand is dezelfde waarde ten opzichte van de maand juni. Die toename is met 0,2% namelijk exact hetzelfde als de maand ervoor, en ook exact wat analisten verwachtten. Dat suggereert dat de inflatie inderdaad langzaam afkoelt.
Dit beeld zien we terug als we kijken naar de kerninflatie (Core CPI), die ook afgelopen maand enigszins is afgekoeld. Verwacht werd dezelfde waarde als in juni, namelijk 4,8%. maar het nieuwe cijfer is met 4,7% iets lager uitgevallen. Dit suggereert dat de lichte stijging van de CPI veroorzaakt is door hogere voedsel- en energieprijzen, wat wellicht iets meer van tijdelijke aard is.
In de kerninflatie zijn voedsel- en energieprijzen niet meegerekend, waardoor het een goede maatstaf is voor hoe de inflatie zijn doorwerking heeft gevonden op andere producten en diensten.
Als de inflatie lang genoeg hoog ligt, dan kan dit namelijk leiden tot een loonspiraal waardoor alles duurder blijft worden. Op dit moment lijkt dit niet zo te zijn. Dat betekent dat centrale banken wellicht hun zin krijgen en dat de inflatie langzaam af begint te koelen.
Wat doet de bitcoin koers?
De bitcoin koers en de koersen van andere cryptocurrencies reageerden erg wisselvallig op het nieuws. Vlak na het nieuws steeg de markt grotendeels. Dat komt vermoedelijk omdat een lagere inflatie betekent dat centrale banken op den duur kunnen stoppen met het verhogen van de rentes. Dat zou betekenen dat risicovolle activa weer wat ademruimte krijgen.
Maar vlak na deze stijging corrigeerde de markt flink. Dat kan een gezonde correctie zijn, maar het kan ook betekenen dat slimme investeerders juist verkopen. De lagere inflatie kan namelijk ook duiden op een recessie. Dat is in het verleden juist ongunstig gebleken voor activa, zo ook voor crypto.