Foto: illpaxphotomatic/Shutterstock
Argentinië kampt al jaren met een torenhoge inflatie. Decennia zelfs en de Argentijnse bevolking is inmiddels wel bekend met een onbetrouwbare nationale valuta. Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies zijn daarom al jaren populair in het land. Maar de overheid staat het nu niet meer toe dat deze investeerders dollars kopen.
Dollars kopen nu verboden
Dat heeft de centrale bank van Argentinië onthuld. Mensen die de afgelopen 90 dagen bitcoin of een andere digitale activa hebben gekocht met Argentijnse peso’s, mogen geen Amerikaanse dollars meer kopen via de enige officiële exchange voor buitenlandse valuta; de Mercado Único y Libre de Cambio (MULC).
Deze maatregel is genomen om kapitaalvlucht uit Argentinië te voorkomen. Inwoners van het land hebben erg weinig vertrouwen in de valuta, en met recht. De officiële inflatie is al jaren niet meer onder de 10% geweest, volgens TradingEconomics. Maar de Argentijnse overheid is behoorlijk corrupt, volgens Transparency International. Mensen moeten vaak smeergeld betalen, en veel inwoners zijn van mening dat de corruptie het afgelopen jaar erger is geworden. Het officiële inflatiecijfer is dus niet per se betrouwbaar.
Dollars kopen in een land met hoge inflatie is vaak erg effectief. Andere activa, goud en zelfs voedsel stijgen soms minder hard dan de dollar, zeker als de dollar ook ten opzichte van sterke valuta stijgt. De Argentijnse overheid heeft nu eigenlijk een deel van de oplossing verboden.
Geen oplossing voor Argentinië
Een centrale bank die het verbiedt om stabielere valuta te kopen, is een hele effectieve manier om te voorkomen dat te veel activa een land verlaat. Argentijnen zijn nu automatisch voorzichtiger in wat ze kopen, dus ook met cryptovaluta. Ook zijn activa uit de Verenigde Staten, zoals aandelen en obligaties, nu niet meer beschikbaar voor inwoners van Argentinië. Dat zorgt automatisch voor een hogere vraag naar de Argentijnse peso.
Maar aan de overheid van het land is weinig veranderd. Deze is nog steeds corrupt, ondanks dat het land aardig wat potentie heeft. Het is een belangrijke exporteur van grondstoffen en het is ook onderdeel van de G20, maar helaas functioneert het land niet optimaal.
Of dit ook in Westerse landen kan gebeuren, kun je je afvragen. Dat is mogelijk, maar het zou wel enorme gevolgen hebben voor de betrouwbaarheid van de overheid. Het is waarschijnlijker dat er beperkte limieten komen op hoeveel mensen van een bepaald (financieel) product kunnen kopen.