Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock
De Bank for International Settlements (BIS) heeft zojuist een succesvolle pilot met een internationale central bank digital currency (CBDC) achter de rug. Volgens de Bitcoin Policy Institute denktank mag dat project echter gelijk de prullenbak in. De Amerikaanse denktank roept de Verenigde Staten op CBDCs af te wijzen en naar bitcoin (BTC) en stablecoins te kijken als alternatieven.
Einde van financiële privacy en vrijheid
In een white paper van dinsdag 27 september, beargumenteren de auteurs dat CBDCs het einde van financiële privacy en vrijheid betekenen. In theorie geef je centrale banken hiermee de ultieme controle over de samenleving. Dat strook niet met de machtsverdeling, aangezien een centrale bank in de basis geen politiek orgaan is.
#CBDCs don’t solve any problem.
They do extend state control to the last remaining free areas of individual economic life.
My latest white paper for the #Bitcoin Policy Institute. ⬇️ https://t.co/PS4rOlvcOw
— Natalie Smolenski (@NSmolenski) September 27, 2022
Natalie Smolenski en Dan Held zeggen dat een CBDC de overheid in principe inzicht geeft in iedere transactie, wat ook gevaarlijk is vanuit beveiligingsperspectief. Hoe vaak horen we niet dat overheidsdatabases worden gehackt? Als een cyberaanval op een toekomstige digitale munt slaagt, dan heeft dat de potentie om het hele systeem plat te leggen.
Als je dan alleen nog maar kunt betalen met je CBDC en die werkt niet meer, dan kan dat voor een hoop chaos zorgen. In die zin kan het best handig zijn om in ieder geval te blijven werken met cashgeld of gebruik te maken van decentrale alternatieven als bitcoin, dat ook altijd werkt.
Moeten we dit wel willen?
Er is volgens Held en Smolenski te weinig discussie over de potentiële gevolgen van het invoeren van een CBDC. In theorie geef je centrale banken daarmee de volledige controle over de economie, maar ook over de individuele financiële vrijheid. Is de overheid van mening dat jij teveel spaart en heeft de economie een stimulans nodig? Dan zouden ze in theorie mogelijk een boete kunnen opleggen op sparen.
CBDC’s are a threat to human freedom.
— Dan Held (@danheld) September 27, 2022
Overheden kunnen dan geld uitdelen voor bepaalde producten of een beperkte hoeveelheid tijd. Kortom, de economie wordt echt een speelbal van de machthebbers. In principe kan dat goed zijn als zij precies weten waar ze mee bezig zijn. Het verleden heeft echter bewezen dat centrale banken het al moeilijk hebben om de rente op het juiste niveau te houden.
Als die relatief beperkte set van tools al teveel is voor centrale banken, hoe kunnen we er dan op vertrouwen dat CBDCs de oplossing van alle economische ellende zijn? Dat is precies de vraag die Held en Smolenski zichzelf in het onderzoek stellen en in principe met het antwoord komen dat CBDC helemaal geen goed idee zijn.