Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Tijdens een virtuele conferentie die gehouden werd door Brookings Institute gaf de gouverneur van Bank Of England (BoE), Adrew Bailey, aan dat crypto assets niet passen bij de huidige manier van betalen.
Volgens Bailey heeft bitcoin (BTC) niet de de competenties die verwacht worden van een betaalmiddel en mist daarmee de connectie tot geld. Daarnaast gelooft hij er ook niet in dat bitcoin of cryptocurrencies in het algemeen een goede investering zijn wegens de sterke en onverwachte fluctuaties, zoals we die de afgelopen dagen zagen.
Bailey leek tegenover stablecoins wat positiever te zijn. Hij zag hier wel de mogelijke waarde van in. Volgens hem zouden ze nuttig kunnen zijn om frictie in betalingen te vermijden. Echter voegde hij er wel aan toe dat, zodra stablecoins algemeen in gebruik zouden worden genomen, ze gelijk moeten staan aan de munten die vandaag de dag gebruikt worden. De normen die voor huidige betaalmethoden opgesteld zijn moeten volgens hem gelijk staan.
In zijn toespraak kaart hij ook aan dat sommige stablecoins geen juridische claims bevatten voor crypto holders. Volgens Bailey moeten coin holders worden voorzien van een claim met ondersteunende mechanisme en bescherming om altijd te waarborgen dat zij hun stable coin 1 op 1 kunnen inruilen tegen de fiat valuta.
Bailey sluit het gebruik van een multi-currency stablecoin ook niet uit, echter moeten daar volgens hem wel strenge voorwaarden aan verbonden worden.
“Een globale stablecoin is een wereldwijd fenomeen. Het kan gebruikt worden in het ene rechtsgebied, in een andere valuta worden uitgedrukt en gebruikt worden door consumenten. Echter moet de regelgeving hier wel op aansluiten. Wereldwijde problemen vereisen wereldwijde aandacht, vooral als het aankomt op multi-currency stable coins die bedoeld zijn voor wereldwijde transacties.”
In juni dit jaar kwam de Engelse firma L3COS met een voorstel om een central bank-issued digital currency (CBDC) te bouwen voor Bank of England. Echter is BoE er nog niet over uit wat ze ermee gaan doen.