Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Een paar dagen geleden was het eindelijk zo ver. In het Midden-Amerikaanse land El Salvador ging een nieuwe wet van kracht waarin werd bepaald dat bitcoin (BTC) een legaal betaalmiddel wordt in het land.
Dit is een historisch moment voor zowel het land als de wereld van cryptocurrencies. El Salvador gaat met deze nieuwe wet de geschiedenisboeken in als het eerste land dat officieel in zee ging met bitcoin.
De ontwikkelingen in El Salvador werden nauwlettend in de gaten gehouden door buurlanden. Enkele andere landen in de omgeving maakten bekend dat er eventueel vergelijkbare plannen op tafel liggen.
Panama volgt?
Nu ook Panama. Een wetgever in Panama, Gabriel Silva, heeft een wet geïntroduceerd dat crypto moet reguleren in het land. Daarnaast zou bitcoin, net als in El Salvador, een wettig betaalmiddel moeten worden.
Silva maakte dit bekend via het social media platform Twitter:
“Vandaag presenteren wij de Crypto Wet. We willen van Panama een land maken dat comptibel is met blockchain, crypto activa en het internet. Dit heeft te potentie om duizenden banen te creëren, investeerders aan te trekken en om de regering transparant te maken.”
De geïntroduceerde wet zou nieuwe wetgeving omtrent het reguleren van cryptocurrencies op moeten zetten. Daarnaast zou het digitale activa als wettig alternatief voor betalingen moeten maken.
Uit de tekst die wordt gebruikt in het document wordt duidelijk dat de focus niet alleen op bitcoin wordt gelegd. Ook ethereum (ETH) zou een belangrijke rol hebben in de nieuwe wet. Zelfs cardano (ADA) wordt specifiek benoemd. Het is duidelijk dat deze wet van een grotere omvang moet zijn dan de crypto wet die onlangs in El Salvador werd aangenomen.
Hoewel dit een stap in de goede richting is wil dit niet zeggen dat de wet al met zekerheid zal slagen. Eerst moet uiteraard de wet door een meerderheid van het parlement aangenomen worden en dit is nog alles behalve zeker.
In oktober van 2020 werd er in Panama al een wetsvoorstel ingediend omtrent cryptocurrencies. Destijds kwam er niets van de wet terecht. Alleen de tijd zal uitwijzen of het dit keer wetgevers in het land wel lukt om een crypto wet van de grond te krijgen.