De Financial Conduct Authority (FCA), de Britse financiële toezichthouder, verbiedt vanaf 6 januari 2021 de handel van cryptocurrency derivaten voor particuliere investeerders. Dat kondigt de FCA op 6 oktober aan:
Read our final rules banning the sale of crypto-derivatives to retail consumers, saving them around £53m. #cryptoassets https://t.co/UIYAGcnj4M pic.twitter.com/O9mEBWHYHv
— Financial Conduct Authority (@TheFCA) October 6, 2020
Vanaf 6 januari 2021 mogen bedrijven in het Verenigd Koninkrijk geen crypto-derivaten als futurescontracten en optiecontracten meer aan particuliere consumenten aanbieden.
Volgens de FCA zouden crypto-derivaten “ongeschikt” zijn voor particulieren. Cryptocurrencies als bitcoin (BTC) zouden namelijk geen betrouwbare basis hebben voor hun monetaire waarde, gevoelig zijn voor misbruik, hackers en criminaliteit, en de koersen ervan zouden extreem volatiel zijn. Tevens zegt de FCA dat er een gebrek zou zijn aan begrip onder particuliere consumenten.
Dit verbod weerspiegelt hoe serieus we de mogelijke schade voor particuliere klanten van deze producten zien. De bescherming van consumenten staat hier voorop.
Aldus Sheldon Mills, interim-directeur Strategie en concurrentie bij de FCA. De FCA beweert dat particulieren met dit verbod in totaal ongeveer £53 miljoen ($62.5 miljoen/€58 miljoen) zouden besparen.
Een aantal Britse bedrijven zullen hierdoor hard geraakt worden, waaronder CoinShares dat zogenaamde exchange-traded notes (ETN’s) van cryptocurrencies aanbiedt. Het wetsvoorstel werd vorig jaar al ingediend en CoinShares draaide campagne ertegen, maar dat blijkt dus tevergeefs te zijn geweest.
De FCA beweert dat particulieren niet vertrouwd kunnen worden zelf te oordelen over de risico’s die deze handel met zich meebrengt. Langzamerhand zijn steeds meer overheden strengere regelgeving aan het opstellen omtrent de crypto-sector. In Nederland hanteert De Nederlandsche Bank (DNB) strengere maatregelen dan Europa voorschrijft en in de VS werd onlangs BitMEX aangeklaagd door de Securities and Exchange Commission (SEC).