Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Vladimir Putin, de president van Rusland, heeft volgens een recent bericht door het Russisch persbureau RIA, een wetsvoorstel ondertekend waarin staat dat het vanaf nu verboden is om cryptocurrencies te gebruiken als betaalmiddel in het land.
Dit kwam nadat Russische wetgevers een versie van een wetsvoorstel hebben gemaakt waarin stond dat het illegaal is om een bedrijf te hebben dat in cryptocurrencies handelt of deze zelf maakt en uitgeeft. Het voorstel, dat op vrijdag is getekend, is echter de iets minder zware versie van het eerste voorstel.
Volgens RIA kunnen cryptocurrencies niet gebruikt worden om voor goederen of diensten te betalen. Toch is dit gek aangezien het wetsvoorstel cryptocurrency definieert als een soort onroerend goed voor belastingdoeleinden.
In het wetsvoorstel staat ook dat bedrijven wel digitale effecten mogen uitgeven, mits zij hier toestemming voor hebben gekregen van de Bank of Russia, de centrale bank van het land. Deze wet zal in januari 2021 van kracht gaan.
Russische personen en entiteiten kunnen transacties met digitale valuta alleen voor de rechtbank aanvechten als de eisers bewijs van transacties hebben en hun crypto-holdings aangeven, aldus de RIA.
Wetgever Anatoly Aksakov vertelde RIA dat een ander wetsvoorstel, die meer inging op de specifieke aspecten van digitale valuta, op het moment in ontwikkeling en zou in de komende maanden kunnen worden uitgevoerd.
Dit nieuwe wetsvoorstel is natuurlijk niet goed voor de adoptie van zowel bitcoin (BTC) als andere cryptocurrencies als wereldwijd betaalmiddel. Het bericht dat cryptocurrencies niet als wettelijk betaalmiddel gebruikt mag worden in Rusland komt net nadat het bitcoin volume in Rusland hard gestegen was.
Of deze nieuwe wet ook daadwerkelijk invloed zal hebben op de koers van bitcoin weten we natuurlijk nog niet zeker. Maar wat de koers van bitcoin op het moment wel doet legt onze analist Michiel uit in zijn nieuwe koersupdate.