Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Estland is een land dat binnen de crypto-sector bekend staat als een zeer crypto-vriendelijk land. Bedrijven kunnen zich er vestigen en zonder al teveel moeite een virtual asset service provider (VASP) worden. Maar nu wil de financiële toezichthouder in het land plotseling al deze vergunningen intrekken om helemaal opnieuw te beginnen met reguleren.
“Draai de regulering terug naar nul en begin helemaal opnieuw met het verstrekken van vergunningen,” dat was het bericht van Mati Mäeker, hoofd van de Estlandse Financial Intelligence Unit (FIU). Volgens hem zijn burgers niet bewust genoeg van de gevaren die in crypto schuilen. Daarnaast verwijst hij naar illegale praktijken zoals witwassen en de financiering van terrorisme. “Die risico’s zijn zeer, zeer hoog en we moeten snel en adequaat handelen,” zei Mäeker.
Het hoofd van de Estlandse financiële toezichthouder stelt voor om onder andere striktere kapitaalvereisten vast te stellen. Zo wil hij dat crypto-bedrijven in het land minimaal €350.000 opzij hebben gezet voor eventuele noodscenario’s. Nu ligt dat minimum slechts op €12.000. Ook zouden de bedrijven verplicht moeten worden om betere IT-oplossingen te hebben.
Dat Estland een aantrekkelijk land is voor crypto-bedrijven in de Europese Unie wordt direct duidelijk wanneer we naar de cijfers kijken. Maar liefst 400 bedrijven hebben een VASP vergunning in Estland. Dat is meer dan alle andere EU-landen bij elkaar. “Deze bedrijven zetten enorme bedragen om, maar Estland houdt er zelf niets aan over,” aldus Mäeker.
Estland begon in 2020 overigens al met crypto-bedrijven hard aan te pakken. Het ontdekte maar liefst $220 miljard aan zwart geld. De financiële toezichthouder van het land besloot destijds om de vergunning van meer dan 500 cryptobedrijven in te trekken. In totaal werden 1.808 vergunningen ingetrokken in 2020.
Crypto-bedrijven in Nederland dienen een vergunning aan te vragen bij De Nederlandsche Bank. De vereisten om deze vergunning te krijgen zijn vrij streng. Het Nederlandse Bitonic won in mei dit jaar overigens een rechtszaak van DNB waardoor de eisen minder streng zijn geworden.