Foto: mapman/Shutterstock
Begin vorige week is Binance aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) omdat het zich onder andere schuldig zou maken aan marktmanipulatie en fraude. Helaas is het nog niet klaar met de aantijgingen. Het bedrijf wordt nu ook in Frankrijk beschuldigd van het mogelijk maken van witwassen en van het niet registreren als crypto-dienstverlener.
Frankrijk opent vuur op Binance
Afgelopen vrijdag schreef Le Monde dat de Franse Openbaar Aanklager Binance verdenkt van het aanbieden van crypto-dienstverlening aan Franse klanten via het moederbedrijf, in plaats van via een lokale Franse tak van Binance. Dat is illegaal, de Franse wet vereist net als in Nederland dat bedrijven een lokale tak opzetten.
Maar pas in mei van 2022 ontving Binance zijn officiële registratie in Frankrijk, vóór die tijd bood het dus niet legitiem zijn diensten aan in Frankrijk. Daarmee was Frankrijk zelfs het eerste EU-land waar het dergelijke registratie had. CoinDesk heeft nagevraagd bij de Franse overheid of het nieuws klopt en bevestigt dat dit het geval is.
Het onderzoek naar de cryptobeurs is in gang gezet door een speciale Parijse afdeling van het Ministerie van Justitie, waarna het in februari van 2022 is voortgezet door de Franse financiële misdaadbestrijding (SEJF).
De Openbaar Aanklager verwijt Binance ook van gebrekkige identiteitscontroles. Hierdoor kunnen criminelen gemakkelijker via Binance geld witwassen. Financiële bedrijven zijn ook in Frankrijk gedwongen om streng te monitoren op witwassen als onderdeel van strenge anti-terrorismewetgeving.
Binance stopt in steeds meer landen
Binance is nog steeds de grootste crypto exchange ter wereld, maar het lijkt nu wel langzaam terug te krabbelen door steeds strengere eisen van regelgevende instanties. Zo maakte het op vrijdag bekend op korte termijn volledig te stoppen in Nederland. Op donderdag was het EU-land Cyprus ook al aan de beurt, en in Canada stopt het per 30 september. Het bedrijf zou zich willen richten op de grotere markten, zodat het met minder regelgevende instanties rekening hoeft te houden.