Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen

Cryptobeurs Binance en voormalig CEO ‘CZ’ mogelijk weer voor rechter

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Binance en CZ worden wéér aangeklaagd: ditmaal voor witwassen

Foto: Koshiro K/Shutterstock

Zowel de crypto exchange Binance, als haar voormalige CEO Changpeng Zhao (“CZ”), hebben in de afgelopen jaren veel rechtszaken tegen hen moeten doorlopen. Op 16 augustus is er opnieuw een rechtszaak aan de lijst toegevoegd. Een zaak waarvan de uitkomst mogelijk ook gevolgen kan hebben voor de rest van de crypto industrie.

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond

Nieuwe rechtszaak tegen cryptobeurs Binance en CZ

Op 16 augustus zijn drie crypto investeerders samen een zogenaamde class-action rechtszaak gestart tegen de crypto exchange en CZ. Volgens de eisers zouden zij hun gestolen cryptocurrencies niet meer terug kunnen krijgen doordat het handelsplatform heeft gefaald om witwaspraktijken te voorkomen.

In de aanklacht, die werd ingediend bij United States District Court for the Western District of Washington, is te lezen dat er cryptocurrencies van de eisers zijn gestolen. Deze werden vervolgens verplaatst naar de crypto exchange Binance, zodat de link tussen de ledger en hun crypto’s zou verdwijnen. Hierdoor waren hun bezittingen niet meer te traceren. De exchange heeft dus als het ware gefungeerd als een middel voor het witwassen van de gestolen cryptocurrencies.

Volgens de eisers is een belangrijk kenmerk van crypto transacties dat alle transacties op transparante wijze zijn vastgelegd in de blockchain. Hierdoor zouden deze altijd nauwkeurig te traceren zijn.

De eisers vinden dan ook dat zonder een plaats als Binance, die witwaspraktijken volgens hen mogelijk maakt, de kans bestaat dat autoriteiten de dieven kunnen traceren door naar de transacties in de blockchain te kijken.

Binance heeft in deze situatie een belangrijke rol gespeeld in het witwassen van hun crypto’s. Hiermee zouden zij volgens de eisers tevens de zogenaamde Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act hebben geschonden.

Advertentie

Mogelijke gevolgen voor de crypto industrie

Op het sociale media platform X spreekt de directeur regelgeving van het ontwikkelingsbedrijf Consensys, Bill Hughes, zich uit over de rechtszaak. Ondanks dat het wel een te verwachten volgende stap was volgens hen, twijfelt hij vooral of de aantijgingen bewezen kunnen worden. 

De rechtszaak brengt Binance in een lastige positie. Zij zullen moeten uitleggen hoe zij transacties kunnen traceren en eventueel herstellen. Als deze aanklacht werkelijk tot een rechtszaak komt dan zal volgens Hughes de efficiëntie van blockchain en het terughalen van crypto’s via de blockchain ter discussie komen te staan. De vraag is dan wat de gevolgen van een eventuele uitspraak in deze rechtszaak zou zijn voor de rest van de crypto industrie.

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%

Binance en Zhao al langere tijd in de problemen

In juni 2023 begonnen de rechtszaken tegen het handelsplatform en haar voormalig eigenaar Zhao. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) meende te zijn misleid over de controles die het platform uitvoerden en de kunstmatig omhoog gewerkte handelsvolumes. Op 28 juni van dit jaar gaf de rechtbank groen licht voor een mogelijke vervolging voor het grootste gedeelte van de aanklacht.

In november 2023 trad CZ terug als directeur van de crypto exchange, als gevolg van een schikking tussen Binance, Zhao en de autoriteiten in de Verenigde Staten. Daarnaast moest het handelsplatform ook een boete van 4,3 miljard dollar betalen. Momenteel zit Zhao zelf nog een gevangenisstraf van vier maanden uit, die hij in april kreeg opgelegd. In september zal hij weer op vrije voeten komen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen – waarschuwing voor senioren
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin daalt, recessie dreigt - Nederlandse analist deelt zijn plan
Bitcoin daalt, recessie dreigt – Nederlandse analist deelt zijn plan
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Cryptobeurs zet zijn handel stil, krijgt megaboete van waakhond
Bitcoin op scherp: Mt. Gox verplaatst weer berg BTC, verkoopdruk stijgt
Mt. Gox-baas onthult nieuwe cryptobeurs na 10 jaar stilte
Crypto-oplichters actiever dan ooit: FBI slaat alarm
Crypto-oplichters actiever dan ooit: FBI slaat alarm
Advertentie