Foto: Shutterstock/24K-Production
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ligt constant onder vuur omdat het de crypto-industrie in de Verenigde Staten kapot zou reguleren. Met name Binance is momenteel het doelwit van de beleidsmaker. Maar helaas blijft het voor Binance niet bij de VS; zelfs in Nigeria is de overheid niet blij met het bedrijf.
Binance moet zelfs in Nigeria stoppen
Dat blijkt uit een bericht van de Nigeriaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Deze instantie draagt weliswaar dezelfde naam als de Amerikaanse beleidsmaker met wie Binance aan de stok heeft, maar toch staat de Nigeriaanse variant volkomen los van de Amerikaanse SEC.
Echter maakt ook de Nigeriaanse regulerende instantie een probleem van Binance’ activiteiten – of eigenlijk die van Binance Nigeria Limited. De SEC meldt dat Binance Nigeria niet geregistreerd is bij de beleidsmaker en dat het ironisch gezien ook niet door de SEC gereguleerd wordt. Dat maakt het bedrijf per definitie illegaal, volgens de SEC.
“Iedere investeerder die handelt met dit bedrijf doet dit op zijn eigen risico,” verklaarde het. Investeren in crypto is volgens de SEC extreem riskant en kan leiden tot een volledig verlies van de investering.
Bitcoin niet meer illegaal in Nigeria
De Nigeriaanse overheid maakt het voor crypto-bedrijven in Nigeria niet makkelijker. Voor financiële instellingen zoals banken geldt sinds vorig jaar een algeheel verbod op het bezit van en blootstelling aan cryptocurrencies. Dat betekent dat nationale banken ook geen diensten mogen verlenen aan crypto exchanges.
Toch is het niet volledig illegaal voor Nigerianen om te investeren in crypto, het is alleen een stuk lastiger omdat de traditionele financiële instellingen er niet eens bij in de buurt mogen komen.
Toch is de Nigeriaanse regering niet anti-crypto of anti-blockchain. Sinds mei heeft het land officieel beleid omtrent blockchains. Daarnaast heeft Nigeria al een Central Bank Digital Currency (CBDC), oftewel een volledig digitale, op blockchain gebaseerde nationale valuta. De ‘e-naira’ was bij introductie zelfs de eerste CBDC van Afrika.