Snelle betalingsoplossingen voor het doen van digitale internationale betalingen zijn 20 jaar na de invoering van de euro nog niet beschikbaar. Bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), Benoit Coeure ziet daarom een toegenomen interesse van consumenten in snelle en goedkope alternatieven zoals stablecoins. Echter vormen zij volgens Coeure op veel vlakken een risico.
Coeure hield tijdens een conferentie van de ECB en de Nationale Bank van België een speech. In zijn speech, getiteld “Het oversteken van de kloof naar de retailbetalingen van morgen”, stelt Coeure vast dat het initiatief om een Europees betalingssysteem voor retailbetalingen op te zetten in gefaald.
Ondanks het feit dat SEPA-betalingen gedaan kunnen worden, ontbreekt een Europese oplossingen voor online retailbetalingen, aldus Coeure. Daarom dreigt de EU zijn economische voorsprong kwijt te raken door de fragmentatie.
Sinds de opkomst van cryptocurrency en stablecoins zijn er veel alternatieven op de markt gekomen voor het doen van internationale betalingen. Bovendien zijn er nog een aantal projecten in ontwikkeling, zoals Facebooks Libra, die een grote slag kunnen gaan slaan. Deze stablecoins vormen echter een uitdaging, stelt Coeure:
Wereldwijde stablecoins […] brengen potentiële risico’s met zich mee voor een breed scala van beleidsdomeinen, zoals rechtszekerheid, beleggersbescherming, financiële stabiliteit en naleving van anti-witwasvereisten. Overheden hebben duidelijk gemaakt dat de lat zeer hoog zal worden gelegd om deze stablecoin-initiatieven te laten werken.
Daarnaast zou de afhankelijkheid van niet-Europese spelers een risico vormen voor de “autonomie en veerkracht van Europese betalingssystemen.” De ECB zou zelf een stablecoin kunnen gaan uitgeven, ook wel een Central Bank-issued Digital Currency (CBDC) genoemd. Zodoende zouden mensen “in staat blijven om geld van centrale banken te gebruiken, zelfs als contant geld uiteindelijk niet meer wordt gebruikt,” stelt Coeure.
Coeure meldt dat de ECB onderzoek aan het doen is naar een dergelijke valuta. Eerder deze maand werd al duidelijk dat de ECB aan een eigen digitale valuta zou werken.
Waar onze analist David van Ineveld de afgelopen weken nog aangaf niet veel interesse te hebben in het openen van bitcoin long-posities, hij vooral heel voorzichtig was en wachtte op een confirmerende move, heeft hij op dit moment wel interesse. Lees gauw verder in zijn gloednieuwe bitcoin (BTC) koersanalyse!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.