Foto: rarrarorro/Shutterstock
België streeft ernaar tijdens zijn zes maanden durende voorzitterschap van de EU-Raad politieke steun te krijgen voor een blockchain-initiatief binnen Europa. Mathieu Michel, de digitale minister van België, heeft een ambitieus plan voorgesteld voor een digitale infrastructuur. Deze zal op zijn minst gegevens zoals rijbewijzen en eigendomstitels op een gemeenschappelijke blockchain kunnen opslaan. Acht lidstaten zijn al aan boord.
België gaat aan het roer van EU een blockchain systeem opzetten
België zal in januari het presidentschap van de EU-raad overnemen. Gedurende de zes maanden dat het land aan het roer staat heeft het grootste plannen wat betreft blockchain. De Belgische digitale minister Mathieu Michel probeert lidstaten aan boord te krijgen voor een EU-breed blockchain-systeem. Tot nu toe zijn al acht lidstaten akkoord met het voorstel.
Het blockchainsysteem zal gegevens over rijbewijzen en eigendomsbewijzen opslaan. Het systeem zal worden beheerd door de verschillende overheden waar de blockchain van is. De sleutel tot het plan is het European Blockchain Services Infrastructure (EBSI) initiatief. Dit technisch project dat in 2018 houdt in dat verschillende landen blockchain datapunten opzetten.
Zo kunnen landen onderling hun communicatie en administratie verbeteren. Zo wordt informatie betrouwbaarder en kunnen publieke gegevens tussen landen beter worden gecheckt. Immigratie zou daar bijvoorbeeld flink door kunnen worden versneld, doordat persoonsgegevens makkelijk kunnen worden gecheckt via de blockchain.
EU loopt voor op het gebied van crypto regulatie
Michel ziet kunstmatige intelligentie en toepassingen van blockchaintechnologie als cruciaal. Zo kan de EU toewerken naar digitale soevereiniteit, evenals controle over gegevens en gezag over cyberspace. Terwijl de EU actief is geweest in het reguleren van verschillende digitale aspecten, gelooft Michel dat het nu tijd is om digitale innovaties te benutten.
De EU loopt al langer voorop op het gebied van blockchain- en cryptoregulatie. Onlangs is de Markets in Crypto Assets (MiCA) wet in werking gegaan. Deze door de Europese Securities and Markets Authority (ESMA) opgestelde wet heeft als doel om crypto in de EU te gaan reguleren.