Foto: inter reality/Shutterstock
Door de torenhoge inflatie hebben centrale banken wereldwijd besloten om de rentes te laten stijgen. Maar voor de Europese Unie gaat dit niet zomaar; veel EU-landen hebben namelijk een enorme schuld. De gouveneur van de Belgische centrale bank vindt echter dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog niet moet stoppen met verhogen.
Centrale bank België: rentes moeten nóg hoger
Reuters sprak na vergaderingen van het International Monetary Fund (IMF) en World Bank in Washington met de gouveneur van de Belgische centrale bank, Pierre Wunsch. Hij vindt dat de ECB helemaal moet stoppen met het opkopen van Europese staatsobligaties. Dat doet het om de economie te stimuleren door investeerders in de obligaties in feite gerust te stellen. Dit opkoopprogramma vormt praktisch de helft van het beleid van de ECB.
“We zouden dit jaar volledig kunnen stoppen met [het opkoopprogramma], en zelfs dan zou het jaren duren voordat alles verkocht is. De markt reageerde erg goed, maar er staat nog steeds te veel op onze balans,” benadrukte de topman.
De andere helft van het beleid van de ECB bestaat uit het opvoeren van de beleidsrente. Die rente wordt doorgetrokken naar de rentes van de staatsobligaties, en uiteindelijk naar de rentes die je ontvangt en betaalt bij de bank. Ook de beleidsrente moet hoger, aldus Wunsch:
Ik denk dat we in mei een verhoging van 0,25% of 0,50% gaan zien. Als er nog een onverwachte toename in de kerninflatie komt en als de leningen-enquête van de ECB er niet te erg voor staat, dan moeten we misschien 0,50% doen. Als de kerninflatie lager is dan verwacht, dan is 0,25% misschien beter.
De kerninflatie (Core CPI in jargon) meet de inflatie zonder de voedsel- en energieprijzen, die vaak de meest volatiele onderdelen van de CPI vertegenwoordigen.
Rentes kunnen lang hoog blijven
Volgens Reuters verwacht de markt een beleidsrente van 3,0% tot 3,75% tegen september, hoewel ook een noodgedwongen renteverlaging wordt verwacht. De centrale bank heeft zelf geconstateerd dat het de rente stabiel wil houden zodra het klaar is met verhogen. Ook Wunsch ziet de ECB de rente niet verlagen, omdat dat de inflatie weer aan zou wakkeren.
De ECB is in tegenstelling tot de centrale banken van veel andere landen een overkoepelende organisatie die de rentes voor alle eurolanden bepaalt. De Belgische centrale bank heeft dus geen directe invloed op de rentes. Dit is van belang omdat er grote verschillen in de staatsschulden binnen Europa zijn. De zuidelijke EU-landen hebben meer last van de hoge rentes doordat hun economieën zwakker zijn en doordat zij meer rente op hun schuld moeten betalen.
Voor financiële markten betekent een hogere rente dat het minder gemakkelijk wordt om geld te lenen. Dat remt in theorie naast de inflatie ook de economie, en dus in theorie ook de prijzen van volatiele activa zoals cryptocurrencies. Het moet ook gezegd worden dat er geen garanties bestaan in de financiële wereld, en al helemaal niet in de wereld van crypto.