Europese landen hebben de handen ineengeslagen om een blockchain-netwerk te lanceren. Het netwerk moet uiteindelijk helpen om digitale identiteiten op bij te houden. België is het eerste land dat op het netwerk een zogeheten node heeft draaien. Volgens de laatste berichtgeving zullen andere landen in de komende weken hetzelfde gaan doen. Uiteindelijk zal het netwerk bestaan uit 30 nodes.
Afgelopen maandag werd bekendgemaakt dat een Belgisch bedrijf, Belnet, de eerste node heeft opgezet voor de European Blockchain Service Infrastructure (EBSI). De node schijnt sinds 12 februari volledig operationeel te zijn. Daarmee heeft België een primeur binnen het project. Een tweede node wordt momenteel voorbereid door een ander Belgisch bedrijf genaamd Smals. Elke node op het blockchain-netwerk zal transacties kunnen maken en versturen.
De CEO van Smals, Frank Robben, gaf een reactie:
In een grensoverschrijdende context lijkt blockchain veelbelovend voor vertrouwensdiensten zoals digitale identiteiten, diploma’s, notariële akten of douane. Smals heeft drie jaar ervaring met proefopstellingen rond blockchain. Met onze deelname aan EBSI hopen we te komen tot herbruikbare diensten voor softwareontwikkeling in een overheidscontext.
EBSI is een initiatief van de European Blockchain Partnership. EBSI kreeg $4,4 miljoen aan financiering van de Europese Commissie en werd in 2018 gerealiseerd. Het netwerk zal software en diensten bieden die ten goede komen aan Europese instituten en overheidsinstanties.
Vorig jaar formuleerde de Europese Commissie vier uses cases voor het project:
- Het uitvoeren van audits, het automatiseren van compliance-processen en het controleren van data-integriteit.
- Het opslaan van onderwijsreferenties.
- Het aanmaken van digitale identiteiten voor inwoners van de EU.
- Het op een veilige manier delen van informatie tussen douane- en belastingkantoren in de EU.
Middels bovenstaand initiatieven zouden inwoners van de EU onderwijsreferenties en digitale identiteiten in eigen beheer hebben en in het buitenland niet afhankelijk zijn van gecentraliseerde overheidsorganen. De use cases voor dit jaar moeten nog worden geformuleerd; deze zouden in 2021 live moeten zijn.