De Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) voegt 21 nieuwe websites toe aan haar zwarte lijst van verdachte cryptocurrency-scams.
#Warning: de #FSMA waarschuwt voor #fraude met #cryptomunten RT AUB https://t.co/cOvJG1eRXT pic.twitter.com/fZ96ibrT5d
— FSMA (@FSMA_info) October 26, 2018
De Belgische financiële toezichthouder geeft aan dat er een toename van scams is, gerelateerd aan cryptocurrencies, ondanks eerdere waarschuwingen van de FSMA. Op de lijst staan onder andere bedrijven die financiële diensten aanbieden zonder zich aan de Belgische wetgeving te houden. Tevens staan er bedrijven op die betrokken zijn bij zogenaamde nep-investeringsplannen.
Op de lijst staan ook websites die slachtoffers opzoeken van eerdere crypto-scams. Deze websites doen zich voor alsof zij financiële adviseurs, accountants of advocaten zijn. Zij beloven dat zij voor compensatie zullen zorgen omtrent de eerdere scam, in ruil voor een kleine vergoeding. De FSMA noemt deze scams ‘Recovery Rooms.’
De FSMA heeft de zwarte lijst op haar website gepubliceerd. De 21 nieuwe websites op de lijst brengen het totaal op 99 crypto-websites die verdacht worden van frauduleuze praktijken. De 21 nieuw toegevoegde sites zijn:
- lacentraledescryptomonnaies.com
- parel-invest.com
- positiva-ad.com
- afaeu.com
- cryptoallday.com
- cryptonetto.com
- cryptosafe.tech
- bk-coin.com
- capital-traders.com
- dca-finance.com
- elos-patrimoine.com
- kryptowize.com
- london-exchange.net
- save-coins.com
- tradabank.com
- trade-my-bitcoin.net
- finances-markets.com
- iminage.com
- investissement-crypto.com
- kryptonexlabs.com
- vip-brokers.com
De FSMA zet deze websites op een lijst omdat het niet de jurisdictie heeft deze zelf te vervolgen. Alle websites op de lijst zijn dan ook gebaseerd buiten België. Agence Des Analystes Financiers bijvoorbeeld is gesitueerd in Duitsland. BK-COIN zou kantoren hebben over de hele wereld, waaronder in Londen, Parijs en Tokyo, maar niet in België.
Toch is de FSMA van mening dat een waarschuwing voor deze websites op zijn plaats is:
Wees op uw hoede voor bedrijven die beweren machtigingen te hebben van toezichthoudende autoriteiten en u verwijzen naar dergelijke autorisaties. Dit is een zeer veel gebruikte techniek. Dit zijn echter vaak gevallen van identiteitsdiefstal. Aarzel niet de FSMA te vragen om de informatie die u heeft ontvangen te bevestigen.
Aldus de Belgische toezichthouder. Verder noemt de FSMA nog een aantal typeringen van crypto-scams waarvoor men moet oppassen. Vaak nemen de scammers contact op via de telefoon in, wat zij noemen, ‘cold calling.’ De scammers bieden vervolgens verscheidene investeringsopties aan die zogenaamd maximale winst in een korte periode zouden opleveren. Of ze manipuleren een slachtoffer om tokens aan te schaffen van een nieuw blockchain-product of door mee te doen aan een illegaal piramidesysteem. Verder beloven de scammers vaak dingen als hoge maandelijkse of jaarlijkse opbrengsten, een hoge liquiditeit en dat investeringen 100% beschermd zouden zijn. Zelfs als de markt zou instorten zouden investeerders hun investeringen volledig terugkrijgen. De FSMA stelt:
Al deze beloften zijn echter waardeloos: als een aanbod frauduleus is, zijn de beloften die daarmee gepaard gaan dat net zo.