Foto: Valeriya Zankovych/Shutterstock
De Bank for International Settlements (BIS), ook bekend als de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), is één van de grote overheidsorganisaties die ogenschijnlijk het meest kritisch is op cryptocurrencies als bitcoin (BTC). Toch is het instituut niet alleen maar negatief over crypto, blijkt uit een nieuw rapport.
Gemixte gevoelens over crypto
In een 41 pagina’s tellend onderzoek beschrijft de bank uitgebreid het toekomstige monetaire systeem in haar optiek. BIS benadrukt nog even uitgebreid hoe de ineenstorting van het Terra (LUNA) ecosysteem niet helpt met de gebrekkige stabiliteit van crypto in het algemeen. Stablecoins liften maar mee op het werk van centrale banken om financiële stabiliteit te garanderen, volgens de BIS.
Verder beweert de bank dat veel blockchains erg hoge transactiekosten hebben en vrij traag kunnen zijn. Daarnaast zou decentralized finance (DeFi) je nog steeds in staat stellen om ‘pseudo-anoniem’ cryptocurrencies te verhandelen, en daar zouden criminelen zogenaamd misbruik van kunnen maken.
Toch is crypto zelfs in de ogen van de BIS niet één groot blok ellende. Positieve aspecten zijn dat crypto programmeerbaar zijn en een hoop nieuwe toepassingen mogelijk maken. Ook is het wereldwijd zonder al te veel moeilijkheden te gebruiken.
Fiat-valuta combineren met crypto
De BIS heeft ook nadelen van het huidige financiële systeem geïdentificeerd. Zo is het systeem ook vrij duur, en zowel cash als bankrekeningen worden gebruikt voor fraude. En ondanks moderne technieken zijn vooral internationale betalingen nog steeds erg duur en traag.
Daarom moet het toekomstige financiële systeem het beste van deze twee werelden combineren, zegt BIS. Financiële dienstverleners moeten betalingen efficiënter uitvoeren en minder geld voor vragen, wat de economische activiteit moet ondersteunen. Dat uit zich in nieuwe diensten en een nieuwe infrastructuur, wat je vermoedelijk vooral zou merken aan nieuwe mogelijkheden en snellere betalingen. Hier zullen uiteraard central bank digital currencies (CBDC’s) ook een onderdeel van zijn.
Verder benoemen de auteurs meerdere malen ‘programmeerbaarheid, composeerbaarheid en tokenisatie’, al gaat de instantie hier niet al te diep op in hoe ze dit vorm zouden geven. In ieder geval verklaren ze dat tokens altijd verhandelbaar zijn en daardoor in autonome ecosystemen gebruikt kunnen worden. Ook aandelen en obligaties moet je in de toekomst als tokens kunnen verhandelen.
De BIS wil crypto met het oude geldsysteem fuseren. Bron: Bank for International Settlements.