Foto: Chip Somodevilla/Shutterstock
‘Crypto is het wilde westen’ merkte voormalig SEC-voorzitter Gary Gensler ooit op. De drie oprichters van BitMEX gedroegen zich inderdaad als ‘crypto cowboys’.
In 2022 werden Arthur Hayes, Benjamin Delo en Samuel Reed veroordeeld voor het overtreden van anti-witwas wetgeving. Dankzij een gratieverlening van Donald Trump komen hun straffen nu te vervallen.
Op 28 maart maakte de Amerikaanse nieuwszender CNBC melding van het presidentiële pardon. Het Witte Huis hulde zich aanvankelijk in stilzwijgen, maar heeft de gratieverlening inmiddels bevestigd.
Veroordeling voor schenden anti-witwaswetgeving
De zaak tegen BitMEX en zijn oprichters begon in 2020. Destijds spanden enkele gebruikers een rechtszaak aan tegen de crypto-derivatenbeurs vanwege mogelijke marktmanipulatie. Een exodus bij de exchange volgde.
Uiteindelijk verklaarden Arthur Hayes, Benjamin Delo en Samuel Reed zich schuldig aan het schenden van de Bank Secrecy Act. Ook voormalig hoofd bedrijfszaken Gregory Dwyer bleek betrokken bij de zaak. De Bank Secrecy Act stelt financiële bedrijven verplicht om anti-witwasmaatregelen te nemen. Cryptobeurzen vallen daar ook onder. De oprichters van BitMEX gaven toe dat hun bedrijf bewust opereerde zonder anti-witwasprogramma.
Hayes, Delo en Reed hebben nooit een cel van binnen gezien. Het drietal kreeg voorwaardelijke gevangenisstraffen en huisarrest. Daarnaast werd in een civiele zaak van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een boete opgelegd van 30 miljoen dollar. Voor medewerker Gregory Dwyer betrof de boete 150.000 dollar.
Straffen komen te vervallen
De bovengenoemde straffen komen door het presidentiële pardon nu te vervallen. Arthur Hayes, die regelmatig zijn visie op crypto deelt, is de president zeer dankbaar. Op ‘X’ postte hij het volgende:
Thank you @POTUS
— Arthur Hayes (@CryptoHayes) March 28, 2025
Ook Ben Delo, tevens zakenman en wiskundige, liet van zich horen na het pardon van Trump. In een verklaring deelde hij het volgende:
Deze volledige en onvoorwaardelijke gratie van president Trump bevestigt het standpunt dat wij altijd hebben gehad: BitMEX, mijn medeoprichters en ik hadden nooit aangeklaagd mogen worden op basis van een obscure, verouderde wet.”
Delo deelde zijn frustratie over de rechtszaak in een uitgebreid statement. Zo is hij samen met zijn collega’s ‘opgeofferd om politieke redenen en gebruikt om tegenstrijdige regelgeving af te dwingen’. Volgens Delo is er een ‘juridisch onrecht rechtgezet’. Verder liet hij weten:
Ondanks de moeilijke jaren ben ik blij mijn naam te hebben gezuiverd en mijn leven en filantropisch werk zonder de last van een ongegronde veroordeling voort te kunnen zetten. Ik ben oprecht dankbaar dat de president mij en mijn medeoprichters gratie heeft verleend.”
Waarom verleent president Trump opnieuw gratie?
Na de veroordeling van de oprichters bleven de autoriteiten betrokken bij BitMEX. In 2023 bekende de crypto derivatenbeurs schuld aan het overtreden van de bankenwetgeving in de VS. Drie maanden geleden kreeg het daarom een boete opgelegd van 100 miljoen dollar.
Waarom president Trump de oprichters van BitMEX gratie verleent is niet duidelijk. Wel past het binnen zijn ‘crypto-vriendelijke beleid’. Zo gaf de Republikein eerder een presidentieel pardon aan 1500 personen die betrokken waren bij de Capitoolbestorming in januari 2021.
Ook Silk Road-oprichter Ross Ulbricht kreeg begin dit jaar goed nieuws te horen. Dankzij gratie hoeft deze cryptocrimineel niet levenslang de cel in. De ouders van de veroordeelde FTX-CEO Sam Bankman-Fried hopen op hetzelfde lot voor hun zoon.
Wil je nou altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Twitter/X.
🔥 Wil jij weten of dit hét moment is om in te stappen of om af te wachten? Luister de podcast nu of sla ‘m op