Foto:
Argentinië is al jaren berucht vanwege de torenhoge inflatie. In november kreeg het land een nieuwe president, die bekendstaat als een voorstander van bitcoin (BTC) en cryptocurrencies in het algemeen.
Zijn regering had plannen om allerlei activa, waaronder crypto, extra eenvoudig te belasten, maar dat plan is nu geschrapt.
Argentijnse belastingwet voor crypto geschrapt
Dat schrijft de Argentijnse nieuwsbron iProUP op basis van een mededeling van Minister van Binnenlandse Zaken Guillermo Francos. Het oorspronkelijke wetsvoorstel draagt vrij vertaald de naam ‘Wetsvoorstel voor basisbehoeften en beginpunt voor de vrijheid van Argentijnen’, en heeft onder andere betrekking op de individuele vrijheid van inwoners onderling en naar de staat toe, alsook op vrije markten.
Financiële activa vallen dus ook onder het maatregelenpakket. Oorspronkelijk omvatte deze maatregel een eenmalige belasting van 5% op alle activa die voor eind maart 2024 waren aangegeven, 10% van april tot eind juni 2024, en 15% van juli tot eind september 2024. Deze regeling is nu echter uit het wetsvoorstel verwijderd. Ook crypto is uit de regeling verwijderd.
Francos suggereert dat de maatregel erg controversieel was, daarom heeft de regering ervoor gekozen om zich te richten op maatregelen waar wel consensus over is. De maatregel zou gelden voor alle activa, niet alleen voor crypto.
Enorme inflatie in Argentinië
De maatregel zal in het leven zijn geroepen om de overheid meer inkomsten te geven. Begin december kreeg Argentinië een nieuwe president: Javier Milei. Hij was al een controversieel figuur en nam gelijk een controversiële beslissing doordat hij de Argentijnse peso met 50% devalueerde. Sindsdien kampt het land opnieuw met enorme inflatie.
De overheid kan nu zelfs niet meer zijn eigen ambtenaren betalen, waarna een provincie verklaarde dat het een provinciale fiatvaluta uit zal geven. Milei staat dit niet in de weg, wat uitzonderlijk is voor een landelijke bestuurder.
Eind vorig jaar liep de jaarlijkse inflatie op tot 140%, maar dit is volgens Financial Times in januari zelfs opgelopen tot 200%.