Sander van Rijn Sander van Rijn
31/08/2023 09:26 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 09:26

Architect Europese crypto wet neemt roer over voor digitale euro

Nieuws
Digitale euro pas na 2024 verkiezingen, zegt financieel topman EU

Foto: DesignRage/Shutterstock

Steeds meer landen werken aan zogenaamde central bank digital currency (CBDC), een cryptomunt gekoppeld aan de nationale valuta die wordt uitgegeven door een centrale bank. Zo werkt ook Europa aan een digitale euro.

Onlangs is bekend geworden dat Stefan Berger, lid van het Europese Parlement en de Duitse Christen-Democratische Unie (CDU), de leiding zal nemen in de ontwikkeling van de Europese CBDC. Berger was ook de architect achter de nieuwe Europese crypto wetgeving: de Markets in Crypto Assets (MiCA) wet.

‘Bitcoin ETF’s hebben slechte prestaties, maar er is hoop’
'Bitcoin ETF's hebben slechte prestaties, maar er is hoop'

Architect van MiCA crypto wetgeving

De MiCA-wet werd eerder dit jaar goedgekeurd in de EU en biedt een duidelijke Europese regelgeving voor de crypto markt. Berger neemt nu het voortouw omtrent de digitale euro. Hij wordt gezien als een een crypto voorstander vanwege zijn tegenspraak om proof-of-work technologie te beperken vanwege het energieverbruik, wat tot een algeheel bitcoin (BTC) verbod had kunnen leiden.

Het ontwerp voor een digitale euro lijkt nogal gevoelig te liggen in het Europese Parlement. Ondanks dat de Europese Centrale Bank (ECB) al aanzienlijk heeft geïnvesteerd in het het CBDC-project, zijn er grote zorgen over de economische privacy- en vrijheid die het met zich meebrengt.

Berger zei voorheen dat “het project alleen zal slagen als je de digitale euro net zo kunt vertrouwen als contant geld.” Hij voegde daaraan toe dat “een eigen digitale munt de EU onafhankelijker maakt van niet-EU-landen en bij het digitale tijdperk hoort.”

Advertentie

Digitale euro: een controversiële CBDC

De Europese centrale bank heeft nog geen formele beslissing genomen over de uitgifte van een CBDC. Het parlement zal eerst samen met de Europese nationale overheden een akkoord moeten bereiken. Een Europees Parlementslid van Nederlandse bodem, Michiel Hoogeveen – lid van de Europese Conservatieven en Hervormers, heeft eerder aangegeven tegen de plannen van de CBDC te zijn. In een eerder statement zei hij:

“De digitale euro is een oplossing op zoek naar een probleem en veroorzaakt in potentie alleen maar problemen … het zal alleen maar verwarring veroorzaken bij consumenten en het vertrouwen in financiële systemen kunnen ondermijnen.”

Het Nederlandse kabinet heeft onlangs via een brief aan de Tweede Kamer zijn steun betuigd aan het wetsvoorstel voor de digitale euro. Volgens het kabinet is de digitale euro de enige munteenheid die er in de Europese Unie zou moeten zijn.

Europese ambtenaren sluiten zich hierbij aan en zeggen dat de CBDC belangrijk is voor de geopolitieke spanningen in de wereld en vinden dat deze vorm van digitaal geld nodig is om innovatie de te stimuleren. Een belangrijke toevoeging van de leden van Europese Parlement is wel dat de digitale euro offline bruikbaar moet zijn op een vergelijkbare manier als contact geld.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin krijgt nieuwe tik en valt onder $67.000, markt zwaar getroffen
Onderzoek toont harde data: ‘bitcoin zal crashen naar $50.000’
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

MiCA cryptowet start vandaag: dit verandert voor crypto in Nederland
MiCA cryptowet start vandaag: dit verandert voor crypto in Nederland
Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak
Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak
Populaire ethereum wallet aangeklaagd, nieuwe grote crypto-rechtszaak
Populaire ethereum wallet aangeklaagd, nieuwe grote crypto-rechtszaak
Advertentie