Foto: AevanStock/Shutterstock
Coinbase, de enorme Amerikaanse crypto exchange, stuurde een jaar geleden een petitie naar de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) over crypto regelgeving. In april klaagde Coinbase de toezichthouder aan omdat het de vragenlijst weigerde in te vullen.
Een week geleden gaf de rechter de SEC nog zeven dagen de tijd om de petitie van Coinbase alsnog in te vullen. Inmiddels heeft de Amerikaanse waakhond gereageerd op het verzoek van de rechter.
SEC heeft meer tijd nodig
Als de SEC niet binnen een week de petitie zou invullen, dan moet de instantie uitleggen aan de rechter waarom het niet in staat is dit te doen. Ook moet het een tijdsbestek aangeven wanneer het dan alsnog de vragenlijst zou invullen.
De SEC geeft aan dat het nog vier maanden de tijd nodig heeft om de petitie in te vullen. Ook meent de toezichthouder dat de petitie zinloos is.
Paul Grewal, de inmiddels bekende jurist van Coinbase, reageert via Twitter op de SEC. Volgens hem is heta ntwoord tekenend voor de positie van de SEC. De commissie lijkt geen enkele aanstalte te maken om duidelijkheid te verschaffen. Ook negeert de SEC het duidelijke bevel van de rechter om duidelijkheid te verschaffen binnen een vast tijdsbestek.
Daarnaast geeft de SEC niet duidelijk aan of het de petitie daadwerkelijk in zal vullen. Het zegt binnen 120 dagen een “aanbeveling” of “advies” te geven op de petitie. De kans is dus groot, de SEC kennende, dat het de petitie helemaal niet in gaat vullen. Het is dus nog even wachten hoe deze kwestie zich zal gaan ontwikkelen en wat de rechter hierover zegt.
Wankelt de SEC?
Vorige week koos de rechter de kant van Coinbase. Het is te verwachten dat de rechter ook niet tevreden zal zijn met de reactie van de SEC. Hiermee zet de Amerikaanse financiële waakhond zichzelf in een kwaad daglicht. De onbekwaamheid spat ervan af bij de SEC, zou je bijna zeggen. Duidelijkheid verschaffen voor de crypto sector is het minste wat verwacht kan worden van een financiële toezichthouder.
De acties van de SEC hebben inmiddels ook twijfels doen opwaaien in de Amerikaanse politiek. Twee Republikeinse congresleden dienden namelijk een wetsvoorstel in bij de Senaat dat de SEC moet herstructureren. Een groot onderdeel hiervan is het ontslag van SEC voorzitter Gary Gensler. Voordat het wetsvoorstel daadwerkelijk in werking treedt moet het eerst goedgekeurd worden door de Senaat.