Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

Amerikaanse overheid vertikt duidelijkheid te bieden aan grote exchange

Crypto-gigant Coinbase zet volgende stap naar Europa via Spanje

Foto: rarrarorro/Shutterstock

De spanning tussen de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) en de crypto sector blijft oplopen. Meerdere crypto bedrijven werden al aangevallen door de financiële waakhond, waaronder de grote crypto exchange Coinbase. De exchange smeekte de SEC om verduidelijking en officiële richtlijnen middels een petitie en klaagde zelfs de SEC aan om een antwoord af te dwingen. Inmiddels heeft SEC voorzitter Gary Gensler gereageerd op het verzoek van Coinbase met een simpele “Nee.”

XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple

Frustrerende situatie

Frustrerend is een understatement als we de relatie tussen de SEC en de crypto sector beschrijven. De SEC lijkt namelijk elk constructieve dialoog uit de weg te gaan, en lijkt geen aanstalten op het ‘wetgevende vacuüm’ op te vullen. Na een officiële beschuldiging van de SEC aan het adres van Coinbase eiste de exchange verduidelijking

Uit wanhoop stuurde Coinbase de SEC een simpele petitie met ‘ja’ en ‘nee’ vragen over de crypto wetgeving. Dit was in juli vorig jaar en in april klaagde Coinbase de toezichthouder aan. Op maandagavond reageerde de SEC, maar niet zoals de crypto sector had gehoopt.

“Coinbase stelt vast dat de rechtbank de SEC moet dwingen om te reageren op de recente petitie van Coinbase. Maar geen enkele wet of regelgeving verplicht de SEC om dit te doen in een specifiek tijdsbestek.”

Volgens de SEC kost het tijd om op de petitie te reageren. Ook zegt Gensler dat de “de regels al zijn gepubliceerd.” Daarnaast lijkt de SEC het erg druk te hebben de laatste maanden.

Amerika blijft achter

Op basis van de reactie van de SEC is de commissie dus niet van plan om Coinbase snel de duidelijkheid te verschaffen die het zoekt. Het is de zoveelste escalatie in de relatie tussen de SEC en de crypto sector. Er wordt gewaarschuwd dat heirdoor een groot deel van crypto-sector gaat verhuizen uit de VS.

Zo verwelkomen veel Aziatische landen de crypto sector. Hong Kong stelde bijvoorbeeld recent een wetgevend kader in werking. Ook de Europese Unie maakt grote stappen. Zo werd op dinsdag officieel de Europese crypto ‘MiCa’ goedgekeurd. Europese ministers van Financiën accepteerden unaniem het wetsvoorstel.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Bitcoin onder druk nadat China op economische rem trapt
Bitcoin onder druk nadat China op de economische rem trapt
Crypto.com klaagt SEC aan, '50 miljoen crypto-investeerders geschaad'
Crypto.com klaagt SEC aan, ’50 miljoen crypto-investeerders geschaad’
Advertentie