Kevin Schijven Kevin Schijven
16/04/2019 09:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2019 09:45

Amerikaanse overheid veroordeelt twee Roemenen voor cryptojacking

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Amerikaanse overheid veroordeeld twee Roemenen voor cryptojacking

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Twee Roemenen zijn veroordeeld voor het verspreiden van malware om creditcard gegevens te stelen en illegaal cryptocurrency te minen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie in een persbericht op 11 april.
De twee Roemeense cybercriminelen, Bogdan Nicolescu (36) en Radu Miclaus (37), zouden meer dan 400.000 computers geïnfecteerd hebben met malware om creditcardgegevens te stelen en voor cryptojacking, een methode om met behulp van malware iemands computer of mobiele telefoon over te nemen om vervolgens er stiekem cryptocurrency mee te minen.
Het persbericht meldt dat de malware in 2007 ontwikkeld werd en dat het verspreid werd via e-mails die zich voordeden alsof het e-mails waren van instanties als de belastingdienst, Western Union en Norton Anti-Virus.
Potentiële slachtoffers werden geïnfecteerd met de malware zodra ze de attachment in de e-mail openden. Verder zou de malware ook de contactlijsten van de geïnfecteerden overnemen om vervolgens de malware verder te verspreiden. Er zouden miljoenen e-mails op deze manier verstuurd zijn.
Tevens zou de malware het internetverkeer omleiden van grote websites als eBay, PayPal en Facebook naar bijna identieke versies van deze sites om ook op deze wijze de gegevens van potentiële slachtoffers te stelen.
De twee verdachten zijn veroordeeld voor onder andere fraude, samenzwering, witwaspraktijken, identiteitsdiefstal en meer. Ze krijgen op 14 augustus in Ohio te horen wat hun straf wordt.
Eind vorige maand werd een hacker uit Den Haag veroordeeld omdat hij cryptocurrency-exchanges afperste middels DDOS-aanvallen, maar hij hoeft niet de cel in.
De voormalig CEO van de failliete cryptocurrency-exchange Mt. Gox, Mark Kerpeles, werd half maart schuldig bevonden van het falsificeren van financiële gegevens, maar ook hij hoeft voorlopig niet de cel in.
In februari werden twee Amerikanen aangeklaagd voor het stelen van cryptocurrency via SIM swapping, een nieuwe vorm van identiteitsdiefstal. Kort daarna werden er weer twee Amerikanen voor hetzelfde aangeklaagd.
Eind vorig jaar werd een Amerikaans-Israëlische tiener tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld in Tel Aviv nadat hij $800.000 in bitcoin (BTC) had buitgemaakt met het verzenden van nep bommeldingen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie