De Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) gaat binnenkort “belangrijke nieuwe vereisten” omtrent cryptocurrencies als bitcoin (BTC) invoeren. Dat meldt de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin op 12 februari.
Op woensdag hield het Amerikaanse Senaat een hoorzitting over het budget voor 2021. Senator Maggie Hassan stelde de volgende vraag aan Mnuchin tijdens de hoorzitting:
Hoe zal het voorgestelde budget van de staatskas toenemen bij het monitoren van verdachte cryptocurrency-transacties en het vervolgen van terroristen en andere criminele organisaties die illegale activiteiten financieren met cryptocurrency?
Mnuchin beantwoorde de vraag met het volgende:
We staan op het punt om enkele belangrijke nieuwe vereisten in te voeren bij FinCEN. We willen ervoor zorgen dat technologie vooruit gaat, maar aan de andere kant willen we ervoor zorgen dat cryptocurrencies niet worden gebruikt voor het equivalent van oude Zwitserse geheime bankrekeningen.
Wat Mnuchin precies bedoelt met deze nieuwe vereisten is vooralsnog onduidelijk. Hij gaf geen verdere details vrij. Op een later moment in de hoorzitting meldde hij nog wel de volgende reden ervoor op:
Dan kunnen wetshandhavers zien waar het geld naartoe gaat en zien dat het niet wordt gebruikt voor het witwassen van geld.
In gerelateerd nieuws zei Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, dat de Fed “hard aan het werk is” met zogeheten central bank digital currencies (CBDC’s). Tevens zei hij dat de aankondiging van Facebooks libra een “wake-up call” was, maar dat de Fed nog niet begonnen is met de ontwikkeling van een zogenaamde digitale dollar.
In ander nieuws kondigde de Andrew Yang, de pro-cryptocurrency kandidaat in de presidentiele verkiezingen, gisteren aan dat hij met zijn campagne gestopt is en uit de race is gestapt.
Onlangs publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) een eerste nieuwsbrief voor aanbieders van cryptodiensten. Binnenkort worden strenge regels toegepast in ons land op cryptobedrijven die voortvloeien uit Europese voorschriften. Cryptobedrijven worden verplicht zich te registeren bij DNB en zelf voor toezicht te betalen. Het is nog onbekend wanneer deze regelgeving van kracht zal gaan.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.