Cryptocurrency en de Amerikaanse overheid hebben eigenlijk nooit echt door een deur gekund. De onwilligheid van de VS om cryptocurrency en blockchain effectief op te nemen in haar wet- en regelgeving zou innovatie remmen en startups het land uitdrijven. Nu blijkt echter dat de Internal Revenue Service (IRS) zijn richtlijnen voor de belastingaangifte met betrekking tot cryptocurrency gaat aanpassen, een stap in de goede richting volgens sommigen.
Op dit moment ziet de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, cryptocurrency als “activa”, waarmee het in dezelfde categorie als bijvoorbeeld een huis valt. Amerikanen kunnen richtlijnen van de IRS volgen tijdens het doen van belastingaangifte. Echter stammen de richtlijnen omtrent cryptocurrency uit 2014 en zijn daarmee flink verouderd.
Volgens de Wall Street Journal komt de IRS binnenkort met nieuwe richtlijnen. In een brief aan congreslid Tom Emmer schreef de organisatie dat de nieuwe richtlijnen de “methoden voor de berekening van belastingen en andere kwesties aanpakken.”
Met de vernieuwde richtlijnen zal er mogelijk meer duidelijkheid komen over hoe cryptocurrencies worden geclassificeerd door de belastingdienst. Toch lopen de VS ver achter voor wat betreft regelgeving rondom crypto en blockchain.
Facebook kiest Zwitserland
Als gevolg verkiezen veel projecten andere landen boven de VS. Zo besloot Facebook eerder de Libra Association, de associatie achter de nieuwe cryptocurrency Libra, in Zwitserland te vestigen. Ook het fonds dat de waarde van Libra moet verzekeren zal in Zwitserland gevestigd worden.
Een van de redenen daarvoor is dat Zwitserland, net als een paar andere landen, al een ver uitgewerkt raamwerk heeft geïmplementeerd voor blockchain en cryptocurrency. Zodoende biedt het land meer mogelijkheden en vrijheid voor dergelijke projecten. In Zwitserland is bijvoorbeeld ‘Crypto Valley‘ te vinden in de stad Zug, een gebied waar een grote hoeveelheid blockchain en cryptocurrency-projecten zich hebben gevestigd.
Een paar regelgevers in de VS hebben dit gezien en proberen dan ook de regelgeving binnen het land aan te passen. Zo ontwikkelden de senatoren Todd Young en Ed Markey de Blockchain Promotion Act of 2019. Tijdens de introductie van deze wet in februari van dit jaar zei Young:
Blockchain heeft de potentie om een katalysator te zijn voor duurzame economische groei van alle industrieën in Amerika. Als Amerika leidt in deze ontwikkeling, kunnen we ervoor zorgen dat de voordelen ervan overal worden gedeeld. Blockchain heeft het potentieel om niet alleen financiële en economische voordelen thuis te bieden, maar ook de humanitaire en sociale steun in ontwikkelingslanden zullen baat hebben bij Amerikaans leiderschap.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.