Twee weken geleden was op Crypto Insiders al te lezen dat Nederlandse crypto-gerelateerde bedrijven hoogstwaarschijnlijk binnenkort zich moeten registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB) en zelf moeten betalen voor het toezicht.
De nieuwe regelgeving is een aanpassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en een uitvoering van de vijfde Europese anti-witwasrichtlijnen (ALMD5).
Echter blijkt het dat DNB en de Minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA), verder met de nieuwe regelgeving gaan dan Europa voorschrijft en dat brengt mogelijk een groot aantal cryptocurrency-bedrijven in de problemen.
Tevens geeft de minister een verkeerde voorstelling van zaken aan de Tweede Kamer en is er sprake van een “verkapt vergunningsregime” dat niet overeenkomt met het advies van de Raad van State, aldus een juridische analyse van ’t Hart Advocaten.
De bedoeling vanuit Europa is om een registratieplicht in te voeren net als andere bedrijven die in grote waardes handelen. Deze bedrijven kunnen dan niet verboden worden om aan de markt mee te doen, maar kunnen wel boetes ontvangen als ze zich niet aan de regels houden.
Echter lijkt het hier dus om een vergunningsregime te gaan, dat in strijd met het advies van de Raad van State is, en allerlei extra toezichthoudende regels bevat vanuit de bancaire sector (Wet op Financieel Toezicht.) Dit zorgt voor hoge kosten die een groot aantal nationale crypto-bedrijven niet kunnen betalen.
Democratisch Dieptepunt
Op 15 december meldt Simon Lelieveldt, financieel adviseur, regelgevend consultant en voormalig analist bij DNB, dat het hier om een “democratisch dieptepunt” gaat:
https://twitter.com/finhstamsterdam/status/1206344611872083969
Op 3 december werd een Plenair debat gehouden in de Tweede Kamer over de nieuwe toezichtsregels. De crypto-industrie heeft tevergeefs de Tweede Kamer proberen te overtuigen dat de Minister en DNB verder gaan met de nieuwe regels dan de bedoeling is.
Lelieveldt meldt in een reeks Twitterberichten dat de minister ontkent dat dat er extra eisen zijn toegevoegd:
https://twitter.com/finhstamsterdam/status/1206350757185937409
Ook meldt Lelieveldt dat het verdacht is dat sommige regels pas online verschenen na het Tweede Kamer debat:
https://twitter.com/finhstamsterdam/status/1206352789468844037
Lelieveldt noemt twee scenario’s op. Het worst-case scenario is dat de Minister en DNB de “Eerste Kamer weten wijs te maken dat er niets mis is met de nieuwe toezichtregels” en ze met “spoed en zonder discussie” ingevoerd kunnen worden. Het best-case scenario is dat de Eerste Kamer de tijd neemt om eerst zorgvuldig onderzoek te doen.
https://twitter.com/finhstamsterdam/status/1206361564342829057
Als laatst zegt Lelieveldt dat hij het DNB en Hoekstra “kwalijk neemt dat ze geen recht doen aan hun ambtelijke verplichtingen” en dat dit precies de reden is “waarom rechters zo vaak in Nederland Ministeries moeten terugfluiten om alsnog recht te doen aan onze democratische wetten en afspraken.”
Simplecoin en Chopcoin stoppen ermee
In gerelateerd nieuws hebben de Nederlandse crypto-bedrijven Simplecoin, een crypto mining pool en Chopcoin, een bitcoin (BTC) gaming platform, aangekondigd dat ze ermee stoppen vanwege de aankomende anti-witwasregels. Simplecoin meldt dat het op 1 januari zal sluiten en dat gebruikers tot 20 december hebben om hun overige valuta op te nemen.
Oorspronkelijk zouden bedrijven zich voor 10 januari 2020 bij DNB ingeschreven moeten hebben, maar of het Kabinet dat haalt is nog maar de vraag.
Crypto Insider David heeft weer een nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) analyse online staan! Het wordt volgens David mogelijk tijd om toe te slaan!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.