Roan Egberts Roan Egberts
3 min. leestijd

Oud-profwielrenner stal €24 miljoen aan crypto met scam: ben jij ook de dupe?

s Nieuws
Belgische profwielrenner opgepakt voor cryptoscam van $24 miljoen

Foto: Shutterstock/Goldilock Project

Een Vlaams oud-profwielrenner is afgelopen week gearresteerd vanwege fraude. S.V., een 45-jarige man, zou met zijn scam meerdere mensen hebben opgelicht. Het zou gaan om een bedrag van maar liefst 24 miljoen euro. Wat heeft hij gedaan en ben jij zelf ook de dupe van de crypto-oplichting?

Tether's opmars zet door: USDT breekt records op TON blockchain
Tether's opmars zet door: USDT breekt records op TON blockchain

Wie is de oud-profwielrenner?

V. reed als profwielrenner ooit met de Vlaamse wielerlegende Tom Boonen. Voor wie Boonen niet goed kent, hij boekte maar liefst 122 profoverwinningen en werd tweemaal Belgisch kampioen. V. was overigens niet heel bekend. Door een zware val moest hij een punt zetten achter zijn wielrennerloopbaan.

Hij besloot om op een geheel andere wijze geld te gaan verdienen. Zo zou hij aan het hoofd hebben gestaan van een criminele organisatie. Hij begon zijn malafide praktijken door piramadespellen te organiseren. Een bekend tafereel in de cryptowereld waarbij deelnemers een inleg doen en anderen proberen over te halen om hetzelfde te doen. De inleg van de nieuwkomers, zoals een bitcoin (BTC) of een aantal ethereum, worden uitbetaald aan bestaande deelnemers.

Advertisement

Cryptoscam

Tussen 2015 en 2018 zou de criminele organisatie zo’n 24 miljoen euro hebben verdiend aan deze goedgelovige investeerders. Via filmpjes probeerde de 45-jarige V, mensen te overtuigen om risicoloos te investeren in cryptocurrencies. Daarbij beloofde hij de investeerders een hoog rendement.

V. bleef maar aankondigen dat ze hem moesten vertrouwen en dat zijn cryptoplan zou werken. In werkelijkheid werd er nooit geïnvesteerd met het geld van de investeerders.. Hij had een complex web van rekeningen waar hij het geld naar toe stuurde. Zo had V. in landen als Noorwegen, Singapore en Hongkong allemaal bankrekeningen om het geld te bewaren.

Bitcoin op weg naar 'supercyclus': 4-jarig patroon doorbroken
Bitcoin op weg naar 'supercyclus': 4-jarig patroon doorbroken

Veel slachtoffers

Afgelopen week is V. gearresteerd op verdenking van fraude en witwassen. Hij riskeert een celstraf van 10 jaar voor zijn malafide praktijken. Ondertussen wordt er nog uitgezocht wie welke rol speelde binnen de criminele organisatie. Zo zou hij zelf zo’n 10 miljoen euro over hebben gehouden, wat hij investeerde in vastgoed in Spanje. De plek waar hij ook door de autoriteiten is gearresteerd.

Inmiddels komt er een groot aantal investeerders erachter dat ze opgelicht zijn. 58 slachtoffers hebben hun klachten al ingediend bij de Belgische autoriteiten. Het onderzoek loopt nog, waardoor het aantal nog op kan lopen. De kans is klein dat slachtoffers nog iets van hun investering terug gaan zien.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Vrouw (83) beroofd van €1,3 miljoen - waarschuwing voor senioren
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Advertentie
crypto-insiders-icon