Leerlingen van Praktijkschool Helmond hebben binnenkort al hun vaardigheden, competenties en ervaringen vastgelegd in een digitale kluis op de blockchain! Middels een digitale sleutel bepalen leerlingen zelf welke informatie voor anderen inzichtelijk is. OMO Scholengroep Helmond rondde onlangs een pilotproject af en nu gaan leerlingen in de praktijk met deze innovatie aan de slag.
Wim Pelgim, docent, digitale pionier en onderwijsvernieuwer vertelt:
Resultaten van leerlingen zijn nu nog versnipperd over allerlei bronnen; dat moet beter kunnen: veilig in hun eigen hand. We zien ook dat een bepaald type leerling het lastig vindt om zichzelf te verkopen aan een potentiële werkgever. Niet voor niets gaan we dit project beginnen met leerlingen van Praktijkschool Helmond. Vertellen wat ze in hun mars hebben, is voor hen vaak een brug te ver.
Open Badges
Leerlingen die meedoen aan het initiatief krijgen toegang tot een app die data verzamelt uit allerlei applicaties die binnen de school worden gebruikt. Er wordt verspreid flink veel data over en voor leerlingen bijgehouden en de app, die gebruikmaakt van Open Badges, maakt deze data overzichtelijk visueel.
Pelgim legt uit:
Denk aan de badges die we kennen bij de scouting. Op het uniform van een scout zie je allerlei insignes die iets zeggen over de vaardigheden: in één oogopslag zie je bijvoorbeeld dat iemand goed knopen kan leggen of een cursus heeft gevolgd bij de brandweer. Ook gesprekspartners uit Groningen of Parijs snappen die emblemen. Een efficiënt systeem dat we nu digitaliseren voor onze leerlingen.
We werken met de Open Badges-standaard. Denk bij ons project aan badges waarop staat: Samenwerken niveau 3, vorkheftruckcertificaat, Engels niveau B1. Zeg het maar, de mogelijkheden zijn eindeloos. Schoolvakken, competenties, vaardigheden… En wil je als decaan, loopbaanbegeleider of werkgever meer weten over een specifieke prestatie? Klik dan op de badge.
Het projectteam heeft de veiligheid van de innovatie hoog in het vaandel staan. Door gebruik te maken van open standaarden en blockchain-technologie gaat het volgens het team om een zeer betrouwbaar systeem. Veiligheid is belangrijk, want het is niet de bedoeling dat de eigenaar van het portfolio (de leerling) zelfstandig allerlei badges kan toevoegen of niveaus of prestaties kan opkrikken. Daarnaast is elke badge opgeslagen met een digitale vingerafdruk die is opgeslagen op de blockchain. Zodoende kunnen partijen de authenticiteit van de data verifiëren. Omdat het systeem geen centrale opslag kent voldoet het volledig aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Inzichtelijk en internationaal
Leerlingen kunnen de data op hun badges ook gebruiken buiten school. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om informatie te delen met werkgevers, waarbij de leerling er zelf voor kan kiezen om een werkgever tijdelijk toegang te verlenen tot (een deel van) de data. Zodoende kan een leerling ook meer dan alleen cijfermatige data delen. Denk hierbij aan een graadmeter voor sociale vaardigheden of probleemoplossend vermogen!
Het systeem dat ontworpen is reikt mogelijk veel verder dan de school in Helmond, andere Nederlandse scholen en Nederlandse werkgevers. Stel dat een buitenlandse student naar Nederland komt om te studeren dan biedt het systeem handvatten om gemakkelijk de authenticiteit van diploma’s en vaardigheden te controleren.
Aan de slag
De app die leerlingen zullen gebruiken is klaar en op 20 januari zal deze worden gepresenteerd op de Praktijkschool Helmond. Vereniging OMO, waartoe OMO Scholengroep Helmond met vier middelbare scholen behoort, werkte voor deze innovatie samen met het SIDN Fonds, Factom, softwarebedrijf Sphereon, Volution, Senzer en Matchcare.
Meer lezen over Open Badge? Klik dan hier voor een white paper over Open Badges en microcredentialing
Crypto Insider David heeft weer een nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) analyse online staan! Het wordt volgens David mogelijk tijd om toe te slaan!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.