Timo Bult Timo Bult
3 min. leestijd

Nieuwe richtlijnen FATF schaden privacy crypto-gebruikers, zegt Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland

Nieuwe richtlijnen FATF schaden privacy crypto-gebruikers zegt Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland

De Financial Action Task Force (FATF), een internationale organisatie dat richtlijnen tegen het witwassen van geld en terrorismefinanciering ontwikkelt, is van plan haar richtlijnen uit te breiden. Zo wil het transactie-informatie van onder andere cryptocurrency-gebruikers beschikbaar stellen aan autoriteiten wereldwijd om zo een betere grip te krijgen op de economie van de toekomst. Een slecht plan vindt onder andere de belangenorganisatie Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL).
De FATF is een intergouvermentele organisatie die in 1989 door de G7 werd opgericht. Toen hield het zich alleen nog bezig met het bestrijden van het witwassen van geld. Na de aanslagen op 11 september 2001 begon de organisatie zich ook bezig te houden met het bestrijden van terrorismefinanciering. Vrijwel alle landen in de wereld volgen de richtlijnen van de FATF op.
Als gevolg van de nieuwe richtlijnen zou alle informatie omtrent transacties met onder andere cryptocurrencies “de wereld ingeslingerd worden”, aldus blockchain-expert Simon Lelieveldt:

Volgens de aangepaste aanbeveling wordt de werkwijze dat standaard alle klantgegevens die horen bij een transactie van virtual assets de hele wereld ingeslingerd worden om daarna te zien of ze nodig zijn voor criminaliteitsbestrijding.

Het probleem zit hem vooral in het feit dat deze informatie direct beschikbaar zal worden voor onder andere opsporingsorganisaties. Deze organisaties moeten nu nog aankloppen bij een bedrijf in een land waar een verdachte woont met het verzoek om informatie te verstrekken over een specifiek persoon.
Zodra de ministers van Financiën de nieuwe voorschriften accepteren en implementeren zal alle informatie over een transactie met cryptocurrency direct beschikbaar worden voor opsporingsorganisaties. Zij hoeven daarvoor niet meer “aan te kloppen bij de betreffende dienstaanbieder in Europa” maar hebben “meteen toegang heeft tot alle data van alle klanten en transacties van die provider via een verzoek aan de betrokken bedrijven in eigen land”, aldus Lelieveldt.
In een brief aan minister van Financiën Wopke Hoekstra stelt de VBNL deze privacykwestie aan de kaak. Zo schrijft de organisatie in de brief:

Het Ministerie van Financiën zou, bij ongewijzigde accordering van het voorstel, in één keer, voor een heel breed spectrum aan toekomstige toepassingen, zonder gepaste raadpleging van het publiek of parlement, opdracht geven tot een ongelimiteerde, georkestreerde data-export van gegevens van EU-burgers en bedrijven naar alle landen in de wereld.

Middels de brief hoopt de VBNL de minister te kunnen overtuigen de nieuwe richtlijnen niet te accepteren. Volgens de organisatie is het namelijk “zaak dat een meer gegronde, maatschappelijk gedragen visie ontwikkeld wordt, zowel op nationaal als internationaal niveau.”
Heb je de laatste wekelijkse bitcoin (BTC) koersanalyse van Crypto Insider David gemist? Klik hier om deze alsnog te lezen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Socialmedia crypto Friend.tech crasht hard na opmerkelijke transactie
Dit is de grootste fout die beleggers maken in de crypto bullmarkt
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult 'zo vind ik memecoin parels vroegtijdig'
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
Bitcoin oprichter 'Satoshi' grijpt in - kritieke fout creëerde 184 miljard uit lucht
Winston Gerschtanowitz investeert in crypto, maar verliest alles
Winston Gerschtanowitz investeert in crypto, maar verliest alles
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Advertentie
crypto-insiders-icon