Afbeelding gemaakt door AI
De Van Gogh Sites Foundation (VGSF) heeft gisteren een non-fungible token (NFT) collectie gelanceerd. Met de collectie brengt de stichting verschillende monumenten in Brabant in digitale vorm naar verzamelaars. De NFT’s moeten vooral mensen in Azië in aanraking laten komen met het erfgoed van de bekende schilder Vincent van Gogh.
NFT’s van Van Gogh’s boombladeren
De stichting heeft in samenwerking met Appreciator.io uit Hong Kong, Van Gogh Brabant en Tomas Concept + Creation een collectie van ‘Fine NFT’s’ ontwikkeld. De NFT’s bestaan uit 3D-geprinte boombladeren van bomen die bij 39 Van Gogh monumenten in Brabant staan. Deze bladeren worden in digitale vorm als NFT op de blockchain vertegenwoordigd.
🌻 The Vincent van Gogh 39 NFT Collection is a collaborative set of collectibles and never before seen art experiences. We are proud to present this exclusive look at the making of video.
✅ Subscribe now to reserve (limited availability)
👉Link: https://t.co/qjhOyohVXc pic.twitter.com/Bif08o6Tic— Appreciator.io (@Appreciator_io) October 10, 2022
Zo is het eerste boomblad een 3D-print afkomstig van de plek waar de setting voor het bekende schilderij de aardappeleters plaatsvond, aan de Gerwenseweg 4 in Nuenen om precies te zijn. De NFT bestaat uit een animatie van het blad met daarachter het bekende schilderij.
Naast het digitale kunstwerk worden eigenaren ook certificaathouder van een aandeel van de Van Gogh Sites NV. Deze organisatie investeert in Van Gogh erfgoed met als doel het erfgoed van Van Gogh te onderhouden en in aanraking te laten komen met de jeugd, waaronder in Azië:
“De Fine NFT bereikt een jonge Aziatische doelgroep voor wie Europees cultureel erfgoed normaliter buiten het aandachtsgebied blijft. […] Na lancering in Azië, zullen Fine NFTs ook in Europa en de Verenigde Staten worden geïntroduceerd.”
NFT’s helpen stichting met nieuwe inkomsten
Steeds meer organisaties en bedrijven lanceren eigen NFT-collecties, waaronder PostNL. Een van de redenen hiervan is dat het een unieke manier biedt om een stukje van iets aan verzamelaars te geven, in digitale vorm. Daarnaast biedt het een nieuwe inkomstenbron.
Voor de VGSF is dat natuurlijk fijn aangezien zij het erfgoed van Van Gogh onderhouden. Van elke versie wordt een vooraf bepaalde hoeveelheid NFT’s uitgegeven. Afhankelijk van de editie variëren de prijzen van 750 tot 10.000 dollar.