Max Duiker Max Duiker
2 min. leestijd

SEC valt OpenSea aan in nieuwe cryptorechtszaak, NFT-markt in gevaar

De Amerikaanse SEC heeft een Wells Notice gegeven aan OpenSea.

s
icon-nft
NFT nieuws
Deze controversiële beslissing is de enige oplossing voor de NFT-markt

Foto: Diego Thomazini / Shutterstock.com

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een Wells Notice gegeven aan de grote Non-Fungible Token (NFT) marktplaats OpenSea, waarin ze beweren dat NFT’s effecten zijn. Naar verluidt kan dit te maken hebben met de lancering van de nieuwe NFT-collectie van Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump.

Europese waakhond eist actie van EU tegen digitale valuta in games
Europese waakhond eist actie van EU tegen digitale valuta in games

De Wells Notice aan OpenSea

OpenSea heeft een zogeheten Wells Notice ontvangen van de Amerikaanse SEC, waarin ze dreigen met juridische stappen over de classificatie van NFT’s als effecten. De CEO van OpenSea, Devin Finzer, heeft op X een statement gemaakt over het bericht:

Hierin laat hij weten dat het bedrijf geschokt is door de ‘ingrijpende actie van de SEC tegen makers en artiesten’ en beloofde een mogelijke rechtszaak aan te vechten. Ondanks dit erkent hij dat dit niet de eerste keer is dat de SEC de markt probeert te reguleren door middel van handhaving. Finzer benadrukt wel dat het afschilderen van NFT’s als effecten een ‘onbekend terrein’ is voor SEC:

“Door zich op NFT’s te richten, zou de SEC innovatie op een nog bredere schaal onderdrukken: honderdduizenden online artiesten en makers lopen gevaar, en velen hebben niet de middelen om zichzelf te verdedigen.”

Ook vertelde Finzer dat OpenSea NFT’s als fundamenteel creatieve goederen beschouwt, waaronder kunst, verzamelobjecten en videogames, en niet op dezelfde manier gereguleerd moeten worden als effecten. Verder laat hij weten dat ‘het een vreselijke uitkomst zou zijn als artiesten zouden stoppen met het maken van digitale kunst vanwege het wapengekletter van de regelgeving’.

Reactie op de SEC

Als reactie op de SEC heeft OpenSea ook $5 miljoen toegezegd om de juridische kosten te helpen dekken voor NFT artiesten en ontwikkelaars die een Wells Notice hebben gekregen. Het bedrijf wil innovatie in de NFT ruimte ondersteunen ‘zonder angst voor repercussies van de regelgeving’.

Advertentie

Speculaties over de reden van de Wells Notice

In recent NFT nieuws kon je lezen dat Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump een nieuwe NFT-collectie voor zijn campagne heeft gelanceerd. Pseudoniem Kaleo liet dit weten op X:

Hoewel het speculaties blijven en de SEC hier niets over heeft gezegd, blijft de timing wel bijzonder voor de Wells Notice.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Max Duiker

Max Duiker is sinds september 2021 redacteur bij Crypto Insiders. Met een achtergrond in financiën en technologie, en een passie voor blockchain, investeert hij sinds 2017 in cryptocurrency. Via zijn netwerk kwam hij in contact met Crypto Insiders. Max specialiseert zich in blockchaintechnologie, automatisering van gegevens en financiële inclusie. Zijn doel is om de adoptie van crypto te bevorderen door complexe technologieën toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending NFT nieuws

Man koopt $1,5 miljoen CryptoPunk voor slechts $23k door slimme truc
Man koopt $1,5 miljoen CryptoPunk voor slechts $23k door slimme truc
Advertentie