Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
16/05/2024 07:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/05/2024 19:55

Religieuze leiders overwegen crypto metaverse in te zetten voor gelovigen

icon-nft
NFT nieuws
Religieuze leiders overwegen crypto metaverse in te zetten voor gelovigen

Foto: Christin Lola/Shutterstock

De metaverse staat nog in de kinderschoenen, maar maakt langzaam stappen. Mark Zuckerberg zijn bedrijf Facebook veranderde zelfs zijn naam in oktober van 2021 naar  Meta, een duidelijk teken van zijn toewijding aan deze technologie. De groeiende adoptie zorgt ervoor dat de technologie op onverwachte plekken terechtkomt. Zo experimenteert de Katholieke Kerk met de technologie ook met non-fungible tokens (NFT).

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Een meeslepende beleving, maar er is kritiek op metaverse

Het idee is dat de metaverse voor gelovigen een unieke en leerzame ervaring kan zijn. De metaverse zou een diepere en meer persoonlijke spirituele ervaring kunnen bieden door gelovigen de mogelijkheid te geven verhalen en leerstellingen op een interactieve en meeslepende manier te beleven. Dit kan helpen om de kernboodschappen van een geloof levendiger en toegankelijker te maken.

Sreevas Sahasranamam, een professor aan de Universiteit van Glasgow, illustreerde dit idee al met Hindoeisme. Hij beschrijft hoe iemand in zijn eigen woonkamer, met behulp van een Ray-Ban Meta-bril, de rol van Arjuna, een centrale figuur in het geloof, kan aannemen en rechtstreeks in contact kan komen met de god Lord Krishna.

De ontwikkelingen krijgen ook wat kritiek te verduren. Gavin Ortlund en Jay Kim, theologen en christelijke pastoors uit de Verenigde Staten (VS), benadrukken in een recente video dat fysieke aanwezigheid cruciaal is voor bepaalde religieuze rituelen. Ze zien de metaverse als een mogelijke aanvulling op de huidige kerkelijke gemeenschappen, maar niet als een vervanging.

Advertentie

Crypto en geloof

Het blijft niet bij de Metaverse en NFT’s. Ook crypto’s vinden hun weg in verschillende geloven.  Zo wenden in Thailand sommige crypto investeerders zich tot onconventionele methoden zoals astrologie en tarotkaarten om toekomstige marktbewegingen te voorspellen.

Het fenomeen kwam aan het licht in een discussie op het sociale mediaplatform Reddit. Een opvallend voorbeeld is een Facebookgroep geleid door ‘Mayo’, een zelfverklaarde crypto trading expert die zowel traditionele technische analyses als spirituele technieken gebruikt. Haar groep telt maar liefst 159.000 leden.

Een ander opmerkelijk figuur is Mor Plai, een Thaise waarzegster die bekendstaat om haar communicatie met de god van de doden. Ze deed recent een succesvolle marktvoorspellingen, wat tot veel commotie leidde.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Cryptomunt onploft met 366% na lancering op Bybit, investeerders enthousiast
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Solana koers explodeert door historisch ETF-nieuws
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Overheid VS dumpt 'bitcoin drugs miljoenen', BTC koers daalt
Overheid VS dumpt bitcoin drugs fortuin, BTC koers daalt
Advertentie

Trending NFT nieuws

NFT's zijn allesbehalve dood volgens crypto-analist
NFT’s zijn allesbehalve dood volgens crypto-analist
Advertentie