Ivo Melchers Ivo Melchers
19/06/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/06/2023 07:00

Opmerkelijk: scholieren die er met miljoenen dollars aan NFT’s vandoor gaan

icon-nft
NFT nieuws

Foto: Shutterstock/Blue Planet Studio

Oplichting komt vandaag de dag nog steeds erg veel voor in de wereld van crypto. Ook binnen de non-fungible token (NFT) niche worden nietsvermoedende investeerders vaak om de tuin geleid om hun vermogen af te troggelen. Zogenoemde crypto drainers worden vaak ingezet: dit zijn phishing pagina’s die slachtoffers verleiden tot het ondertekenen van kwaadaardige transacties waardoor de oplichter er met de crypto en/of NFT’s uit de desbetreffende wallet vandoor kan gaan.

Opmerkelijk genoeg blijken het veelal scholieren te zijn die achter de oplichting van miljoen dollars aan NFT’s zitten. Hoe gaan zij precies te werk?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Hoe gaan NFT drainers te werk?

Vaak is het zo dat deze neppe websites meeliften op bekende of opkomende NFT projecten. De websites zelf worden voornamelijk gepromoot via spamcampagnes op sociale netwerken en Discord.

De oplichters gaan vaak eerst naar Telegram en Discord waar ze kanalen proberen te vinden die worden beheerd door de ontwikkelaars van talloze verschillende soorten drainers. Vervolgens nemen ze contact op met de ontwikkelaar en kopen ze de drainer, die de vorm aanneemt van een set codes die geïntegreerd kan worden in websites.

Een deel van de totale opbrengst gaat dan uiteindelijk naar de ontwikkelaars van de kwaadaardige codes toe.

Discord-servers of Twitter-accounts worden in veel gevallen gecompromitteerd om de nepwebsite te adverteren om onderaan de streep zoveel mogelijk geld te verdienen met de malafide acties.

Uit data van on-chain analist OKHotshot blijkt dat in de eerste 15 dagen van juni maar liefst 46 Discord-servers zijn overgenomen door crypto en NFT scammers.

Jonge scholieren

Pseudonieme beveiligingsonderzoeker Plum, werkzaam in het vertrouwens- en veiligheidsteam van OpenSea, gaf aan dat 95 procent van deze zogenoemde NFT drainers middelbare scholieren zijn van onder de 18 jaar oud. Dit zou tevens de reden zijn waarom het aantal aanvallen significant toeneemt tijdens de zomervakantie.

Deze scholieren leven als gevolg van hun oplichterij dan ook als een vis in het water volgens Plum:

‘’Ze kopen een laptop, wat telefoons, schoenen en geven enorme bedragen uit aan Roblox. Ze spelen allemaal grotendeels Roblox. Dus kopen ze de coolste uitrusting voor hun Roblox-avatar, videogames, skins en dat soort dingen.’’

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Nog drie dagen tot strenge cryptowet: wat gaat er gebeuren?
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Waarom daalt bitcoin tot onder $60.000? Drie mogelijke redenen
Geboorte van AI-supercrypto begint, miljarden in beweging
Geboorte van AI-supercrypto begint, miljarden in beweging
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Advertentie

Trending NFT nieuws

Crypto memecoin-hype zorgt voor zorgwekkende daling NFT-verkopen
Crypto memecoin-hype zorgt voor zorgwekkende daling NFT-verkopen
NFT's zijn allesbehalve dood volgens crypto-analist
NFT’s zijn allesbehalve dood volgens crypto-analist
Advertentie