Foto: Diego Thomazini / Shutterstock.com
Sinds de lancering in 2017 kende OpenSea veel hoogte- en dieptepunten, van een zeer hoog handelsvolume tot diefstallen en beschuldigingen van insider trading. De interesse in de NFT-marktplaats is de afgelopen twee jaar afgenomen. Het team van OpenSea wil daar verandering in brengen met een vernieuwd platform en een nieuwe token.
Vernieuwde versie van OpenSea
OpenSea-investeerders keken al enige tijd uit naar de vernieuwde versie van het platform. CEO Devin Finzer kondigde al in 2023 aan dat OpenSea 2.0 (OS2) op komst was. Om de lancering te versnellen werd een groot deel van het personeel ontslagen. De bèta-versie staat inmiddels online, zo liet de OpenSea Foundation weten aan ruim 2 miljoen volgers op ‘X’:
OS2 open beta is now live:
• A fully reimagined product built entirely from the ground up, for collectors and pros
• NFTs 🤝 tokens, brought together in one place
• Brand new, beautiful ways to explore — beyond just the floor
• 14 chains (welcome @flow_blockchain, ApeChain… pic.twitter.com/fTJT5eKsm2— OpenSea (@opensea) February 13, 2025
De NFT-marktplaats voert enkele grote veranderingen door. Zo krijgt het een geheel nieuw protocol genaamd ‘OS2’. Het OpenSea-team omschrijft het als ‘een volledig opnieuw ontworpen product, van de basis af opgebouwd, speciaal voor cryptotraders en professionele gebruikers.” Ook nieuw is de ondersteuning door 14 blockchains, waaronder ‘Bored Ape’s Apechain’, ‘Berachain’ en ‘Sony’s Sonieum’.
Nieuwe cryptotoken
Daarnaast is er een nieuwe cryptomunt op komst genaamd SEA. Deze token moet de betrokkenheid van de OpenSea-community vergroten. Gebruikers ontvangen een aantal tokens via een airdrop, liet het OpenSea-team weten. Hoeveel tokens iemand precies ontvangt is afhankelijk van zijn of haar handelsactiviteiten. Daarbij kijkt het systeem zowel naar oude als recente transacties.
Bij OS2 liggen de transactiekosten lager dan voorheen, namelijk 0,5 procent op de marktplaats en 0 procent op swap-transacties. OpenSea 1.0 rekende een commissie van tussen de 2.5 procent op NFT drops (de eerste verkoop door de oorspronkelijke maker) en 2.5 procent commissie op secundaire verkopen.
Hernieuwde interesse in NFT-handel
De lancering van OpenSea 2.0 komt op het moment dat de interesse in NFT-handel na een jarenlange dip toeneemt. Uit gegevens van The Block blijkt dat december 2024 de beste maand voor NFT-handel in meer dan een jaar tijd was. In dezelfde maand behaalde OpenSea een omzet van meer dan 4 miljoen dollar. Hoger dan in de periode daarvoor, maar nog niet in de buurt van de indrukwekkende cijfers uit 2022. In dat jaar verdienden makers op de NFT-marktplaats in totaal 1 miljard dollar aan royalties. Dit zijn de vergoedingen die ze ontvingen bij de (door)verkoop van NFT’s.
Devin Finzer en Alex Atallah lanceerden OpenSea in 2017 een digitale marktplaats voor non-fungible tokens (NFT’s). Binnen afzienbare tijd ontwikkelde het zich tot de grootste NFT-marktplaats van het web. Het trok de interesse van zowel investeerders als beroemdheden en bekende kunstenaars als Banksy.
Mede door de NFT-rage in 2022 ging het handelsvolume van het platform door het dak. In de periode daarna verloor OpenSea echter veel marktaandeel door concurrent Blur en dalende prijzen van NFT-collecties. ‘Versie 2.0’ en de nieuwe token moeten het platform nieuw leven inblazen. De OpenSea Foundation schreef op ‘X’ het volgende over de nieuwe plannen:
“We richten ons op langdurige duurzaamheid en het ondersteunen van een gezonde, blijvende community. Er zijn nog geen details over de timing, maar we nemen de tijd om dit goed te doen en te leren van eerdere ervaringen.”
Crypto Nederland kijkt uit naar het Crypto Congres
Een dag vol crypto in RAI Amsterdam, waar ervaren handelaren en sprekers je meenemen in de nieuwste trends en inzichten uit de cryptowereld. Of je nu net begint of al gevorderd bent, dit interactieve congres biedt voor ieder wat wils. Een greep uit de sprekers: Sjuul Follings (AltCryptoGems), Michaël van de Poppe en Thierry Baudet – het belooft een dag met enerverende en bijzondere gesprekken.
Mis het crypto event van het jaar niet en scoor nu je early bird ticket of bekijk het programma.
🚀 Programma bekijken & Early bird tickets
Het Crypto Congres komt er aan, 17 april in de Rai Amsterdam – met een bomvol programma. Bekijk het programma & early bird tickets