Foto: testing / Shutterstock.com
Non-Fungible Tokens (NFT’s) en blockchains moeten de gamingindustrie totaal op zijn kop gaan zetten. Sommige ontwikkelaars zijn al druk bezig met het integreren van deze technologieën. Maar nu lijkt ook Sony te begrijpen dat het een trend is die het niet kan stoppen. Daarom heeft het patent aangevraagd op de nodige technieken.
Sony wil toch wel NFT’s in games
Nog niet zo lang geleden waren game-ontwikkelaars nog erg anti-crypto en anti-blockchain voor in hun games. NFT’s en blockchains maken het mogelijk om in-game activa te kopen en te verkopen, maar daardoor staat het spel zelf steeds minder centraal. Het verlaagt dus in theorie de invloed die de uitgever uit kan oefenen op wat je betaalt voor een spel.
Uiteindelijk kunnen games alleen worden gemaakt als er genoeg geld voor is. Dit is exact de reden waarom er hele rechtszaken gevoerd worden rondom in-game transacties die niet eens blockchains gebruiken.
Toch lijkt Sony nu een ommezwaai te maken. Dat blijkt uit een patentaanvraag van het Japanse bedrijf uit 2021. Hierin beschrijft het hoe in-game activa op een digitaal kasboek gezet kunnen worden. Zo staat bijvoorbeeld zwart op wit van wie de activa zijn en wat de eigenschappen zijn. Het is denkbaar dat je met zo’n systeem ook een in-game handelsplatform kunt maken, zodat je ook gemakkelijk activa gewoon van elkaar kunt kopen. Zo hoef je niet het hele spel te spelen of lootboxes te kopen.
Toch ‘in-game vrijheid’ met NFT’s?
En daar lijkt hem ook het knelpunt te zitten; met lootboxes verdienen veel ontwikkelaars hun geld. Volgens game-ontwikkelaars wordt het steeds duurder om games te maken, simpelweg omdat ze steeds groter, mooier en overweldigender moeten. Lootboxes helpen om dit te financieren, hoe controversieel ze ook zijn. Het patent opent de deuren voor Sony-games die de revolutionaire techniek wél ondersteunen.
Het patent betekent niet dat Sony volgende maand al de eerste game met in-game NFT’s uit gaat brengen. Een patent geeft uitsluitend aan dat een bedrijf een idee heeft en dat het dit idee wil beschermen. Het kan jaren duren voordat zo’n idee werkelijkheid wordt. Ook blijkt het voorlopige patent al te zijn verworpen door het patentbureau. Sony zal het dus aan moeten passen als het de aanvraag door wil zetten.