Foto: Tada Images/Shutterstock
OpenSea, de toonaangevende marktplaats voor non-fungible tokens (NFT’s), kondigde in een tweet op 17 februari aan dat het een controversiële stap zou nemen om tijdelijk af te zien van zijn marktplaatsvergoedingen. Hiermee wil het de strijd aangaan met het in oktober 2022 gelanceerde Blur. Blur brengt namelijk sinds zijn lancering al geen transactiekosten in rekening.
2/ Context: There’s been a massive shift in the NFT ecosystem.
In October, we started to see meaningful volume and users move to NFT marketplaces that don’t fully enforce creator earnings.
Today, that shift has accelerated dramatically despite our best efforts.
— OpenSea (@opensea) February 17, 2023
NFT marktplaatsen oorlog
Op 15 februari passeerde Blur voor het eerst sinds zijn lancering Opensea qua handelsvolume. Echter was het wekelijkse volume van OpenSea nog altijd veel hoger. Volgens data van Nansen was het wekelijkse volume van Opensea 36.608 ETH, terwijl die van Blur slechts 11.424 ETH bedroeg. Tussen 7 en 14 februari had OpenSea bovendien gemiddeld 8,37 keer meer verkopen dan Blur en ongeveer 8 keer meer wallets.
Echter wordt het gat tussen de twee platforms steeds kleiner. Op woensdag had Opensea namelijk slechts 1,63 keer meer verkopen dan Blur. Ook was het aantal actieve wallets nog maar 2 keer zoveel als die van de concurrent.
NFT marktplaats OpenSea maatregelen
Als reactie hierop kondigt OpenSea drie grote veranderingen aan in zijn tweet. Ten eerste zal het vergoedingen verlagen tot 0% voor een beperkte tijd. Ten tweede zal OpenSea overstappen naar optionele creator-inkomsten (min 0,5%) voor alle collecties zonder on-chain handhaving en als laatste zullen marktplaatsen met hetzelfde beleid niet worden geblokkeerd door de Operator Filter, een functie die bedoeld is om makers te helpen hun inkomsten veilig te stellen voor de resale van hun werk.
OpenSea gaf in de reeks tweets toe gebruikers te verliezen aan andere NFT marktplaatsen die de inkomsten van makers niet volledig afdwingen. De nieuwe maatregelen zijn dan ook een poging om de dominantie van OpenSea nieuw leven in te blazen.
OpenSea is van mening dat het de inkomsten van makers voor alle collecties verdedigde en tegelijkertijd zijn steun voor Operator Filter herhaalde. Operator Filter blokkeerde echter proactief aanbevelingen van marktplaatsen met hetzelfde beleid.
De stijging in het dagelijks handelsvolume van Blur kan worden toegeschreven aan het nieuwe royaltybeleid dat de verschillen in royaltybetalingsopties tussen zijn platform en OpenSea laat zien. Het huidige beleid van OpenSea verhindert collecties namelijk om overal royalties te kunnen verdienen.