Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

NFT-markt totaal opgedroogd – handelsvolume bereikt opnieuw dieptepunt

Markt krimpt van $1,6 miljard naar $374 miljoen per maand

s
icon-nft
NFT nieuws
Crypto bloeit: Miljoenen voor Ethereum NFT’s - PostNL trekt aandacht

Foto: Rokas Tenys/Shutterstock

De zogenaamde non-fungible tokens (NFT’s)  vormen een geheel aparte tak binnen de crypto community. Vooral voor de verzamelaars en creatieve geesten zijn de mogelijkheden met deze tokens eindeloos. Hoewel de NFT’s aan het begin van dit jaar nog sterke cijfers konden overleggen, lijken de aantallen nu toch steeds verder terug te lopen.

Zien: België onthult eerste Crypto stamp – succes gegarandeerd?
Zien: België onthult eerste Crypto stamp - succes gegarandeerd?

Verkoopcijfers NFT’s lopen terug

Aan het begin van dit jaar werd er voor ruim 1,24 miljard dollar aan NFT’s verkocht. Hoewel dit een zeer sterk begin was van het nieuwe jaar, bereikte deze markt in de maand maart het absolute hoogtepunt met 1,6 miljard dollar aan verkopen in één maand.

Sinds maart lijkt het hek van de dam en lopen de verkopen steeds verder terug. Zo nam de verkoop tussen maart en april af met zo’n 381 miljoen dollar, terwijl deze in de opvolgende maand nog sterker afnam met 625 miljoen dollar. In de maand augustus behaalde de NFT-markt nog slechts 374 miljoen dollar aan verkopen. Volgens de NFT-tracker CryptoSlam is het verschil tussen maart en augustus maar liefst 76%.

Advertentie

Neerwaartse trend nog niet kunnen breken

Wanneer men kijkt naar de resultaten van NFT’s per kwartaal is deze daling ook goed te zien. In het eerste kwartaal werd er in totaal voor 4,1 miljard dollar verhandeld. Maar met de afnemende trend, eindigde het tweede kwartaal met slechts 2,24 miljard dollar. Dat is een afname van zo’n  45%. Oftewel, bijna een halvering van de sterke eerste drie maanden van het jaar. 

In de maand juli daalden de verkoopcijfers eveneens. Maar in die maand was het opvallend dat het aantal NFT transacties wel toe nam. Deze stegen namelijk van 5,7 miljoen in juni naar 10,7 miljoen in juli. Vervolgens namen deze cijfers in augustus helaas weer af naar 7,3 miljoen.

In de laatste week van augustus probeerde de NFT-markt de dalende trend nog dapper te doorbreken. Hoewel de week eindigde met hogere verkoopcijfers, werd de neerwaartse weg niet omgebogen.

Man koopt $1,5 miljoen CryptoPunk voor slechts $23k door slimme truc
Man koopt $1,5 miljoen CryptoPunk voor slechts $23k door slimme truc

NFT kapitalen stromen naar memecoins

De achterliggende reden van de daling is moeilijk te duiden. Wel denkt Solo Ceesay, mede-oprichter en directeur van de sociale wallet Calaxy, dat er veel speculatief geld naar memecoins is gestroomd in deze cyclus. De crypto community zou volgens hem langzaam overstappen van NFT’s naar memecoins. Een voorbeeld hiervan zou de verkoop zijn geweest van de duurste CryptoPunk NFT. De voormalig eigenaar verkocht deze in stilte, aangezien het ook niet bekend is welk bedrag de verkoop heeft opgebracht. Uit data van de blockchain blijkt wel dat de NFT nu naar een ander adres is verplaatst. Ceesay denkt dat het geld gebruikt zal worden voor investeringen in memecoins.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending NFT nieuws

Man koopt $1,5 miljoen CryptoPunk voor slechts $23k door slimme truc
Man koopt $1,5 miljoen CryptoPunk voor slechts $23k door slimme truc
Advertentie