Foto: Primakov/Shutterstock
Het State Hermitage Museum in Sint Petersburg is het grootste museum ter wereld en omarmt NFT (non-fungible tokens) technologie. Dimitry Ozerkov, hoofd van de afdeling ‘hedendaagse kunst’, gaf in een interview met Cointelegraph tekst en uitleg en deelde zijn visie.
Ozerkov is momenteel bezig met het ontwikkelen van een digitale versie van het iconische Russische museum. Het virtuele museum heet ‘Celestial Hermitage’ en heeft kunst in NFT vorm ter tentoonstelling. Hij is van mening dat uiteindelijk ieder museum een digitale kopie zal bouwen op de metaverse:
“We gaan allemaal steeds meer naar een digitaal tijdperk en onze digitale tweeling zal ons overal volgen”
In november lanceerde het State Hermitage zijn eerste volledig digitale tentoonstelling. Het betreft een digitale reconstructie van het museum waar 38 NFT’s te zien zijn. De digitale versie van het museum, de ‘Ethereal Aether’, heeft een groot voordeel ten opzichte van het fysieke Hermitage. Waar bezoekers in het fysieke museum slechts naar de kunstwerken kunnen kijken, hebben ze in de virtuele variant veel meer interactie. Ozerkov legt uit:
“Je kunt door deze deuren gaan zonder iets aan te raken, terwijl je in de virtuele wereld alles kunt doen: je kunt met kunstwerken spelen, je kunt ze interactief maken, je kunt er gegevens aan toevoegen”
Volgens Ozerkov overstijgt de interesse in NFT’s van het State Hermitage Museum de dynamiek van de huidige markt. Momenteel zijn ze aan het onderzoeken wat de waarde is die non-fungible tokens toe kunnen voegen aan de wereld van hedendaagse kunst. Dimitry Ozerkov zei in het interview het volgende hierover:
“Mijn idee was om een selectie van bestaande werken uit de markt te halen en ze in het museum te zetten en te kijken: wat blijft er over als kunst? Zit er nog kunst in, of is de enige reden waarom we het waarderen alleen maar geld?”
NFT’s en het Hermitage
NFT’s en het Hermitage waren eerder dit jaar al voor het eerst aan elkaar verbonden. In september 2021 maakte het museum voor het eerst kennis met de NFT wereld. Ze hebben toen digitale kopieën van hun meest bekende meesterwerken verkocht, waaronder een werk van Van Gogh. Ze haalde hierbij bijna $450.000 op.