Foto: kavalenkau/Shutterstock
Tegenwoordig zijn jongeren actief als het gaat om online investeren. Exchanges zoals Bitvavo en BLOX zijn zeer toegankelijk en makkelijk te gebruiken om te handelen in crypto’s, zoals bitcoin (BTC) of ethereum (ETH). Daarnaast maken jongeren steeds vaker gebruik van kopen op krediet, maar daarvoor waarschuwt nu de waakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM).
AFM: verleidingen worden te groot
De toezichthouder heeft onderzoek gedaan naar drie beleggingsapps die zich bezighouden met cryptocurrencies. Ook keek de waakhond naar kopen op krediet, ook wel Buy Now Pay Later (BNPL) genoemd. Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM, geeft aan dat jongeren vooral de dupe zijn van het investeren in crypto’s met alle gevolgen van dien. Dit gebeurt doorgaans via het internet of social media waar zogenoemde finfluencers in video’s aanmoedigen om ook te gaan handelen.
De AFM ziet verder dat een account aanmaken binnen een aantal minuten is gedaan. Bovendien blijven de apps de gebruiker aandacht geven door interessante prijsmeldingen. Toch het kijken even waard, waardoor de gebruiker weer gelokt is. Dit kan leiden tot vervolgaankopen, het uitlenen van crypto’s zonder de risico’s te kennen en het overhalen van andere mensen om ook te gaan handelen.
Tegenwoordig zijn er 1,25 miljoen Nederlanders die in crypto zitten, waarvan één op de zeven aangeeft in problemen te komen als hun crypto’s hard daalt, waaronder veel jongeren. Deze groep heeft vaak nog geen financiële buffer om prijsdalingen op te vangen.
BNPL populair onder jongeren
In 2022 werd er voor 4,8 miljard euro via kopen op krediet gekocht en dat groeit ontzettend hard in Nederland. Onder jongeren wordt het steeds populairder, maar dat is ook een probleem, zegt van Geest. Jongeren kopen spullen, terwijl ze er nog geen geld voor hebben liggen. Het aantal wanbetalers neemt zo toe en groeit met 5% onder de jongeren tot 25 jaar.
Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst. De kosten bij wanbetaling lopen snel op en dat maakt de financiële vooruitzichten er niet beter op. Ook concludeerde AFM dat er 600.000 keer kopen op krediet door jongeren onder de 18 werd gedaan. Dat is natuurlijk al helemaal niet de bedoeling, maar in de praktijk blijkt de leeftijdsgrens gemakkelijk te omzeilen , aldus AFM.
In januari 2025 meer toezicht
De financiële waakhond mag volgend jaar toezicht gaan houden over aanbieders van crypto’s en de handel erin. AFM geeft duidelijk aan dat het wat tijd nodig heeft om erachter te komen waar er betere bescherming moet komen voor cryptohandelaren. Bovendien kunnen ze de aanbieders pas achteraf aanspreken op hun risicovolle producten.
Tot slot wil de AFM dat mensen met een BNPL-schuld geregistreerd worden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Zo willen ze voorkomen dat mensen nog meer schulden maken. De waakhond is inmiddels in gesprek met de betreffende financiële partijen.