Foto: Mumemories/Shutterstock
In de jacht naar winst heeft een bitcoin (BTC) miner uit Noorwegen wel een heel radicale stap genomen. Het bedrijf, KryptoVault AS, heeft namelijk de bedrijfsvoering tot boven de poolcirkel verhuisd. Deze stap heeft alles te maken met de alsmaar hogere energieprijzen.
Bitcoin mining binnen de poolcirkel
Ook in Noorwegen stijgen de energieprijzen flink. Hogere energieprijzen hebben een gigantische invloed op de winstmarge van crypto miners. Als de prijs van stroom stijgt, dan betekent dat in de basis dat de winst van miners direct afneemt. Het blijkt nu dat de meest noordelijkste regio’s van Noorwegen nog niet heel veel effect van de wereldwijde energiecrisis ervaren.
Daarnaast zijn de temperaturen hier ook lager dan in het zuiden. Bitcoin mining machines verbruiken veel stroom en worden daarom ook erg warm. Deze machines moeten dus actief gekoeld worden en in een koud klimaat is het vermogen dat nodig is om de machines op temperatuur te houden ook lager. Een win-win situatie dus voor KryptoVault. Er is minder energie nodig en die energie is ook nog eens goedkoper.
Volgens de CEO van Kryptovault, Kjetil Hove Pettersen, zijn de energieprijzen op de nieuwe locatie maar liefst 160 keer lager dan in het zuiden van Noorwegen, dat meldt Bloomberg.
Groene energie voor bitcoin
Daarnaast gebruikt Kryptovault voor 98% uitsluitend groene energie, voornamelijk afkomstig uit waterkrachtcentrales. Door de grote droogte bestaat er zelfs het risico dat de overheid overweegt om beperkingen hier op in te stellen Dit zou nog een extra reden kunnen zijn geweest om naar het noorden te verhuizen, aangezien waterkrachtbronnen hier veel voorkomen.
Uiteraard is het verplaatsen van vrijwel het volledige bedrijf naar de andere kant van het land niet zonder nadelen. De kosten van de verhuizing zijn aanzienlijk. Onder meer zullen bijvoorbeeld alle machines getransporteerd moeten worden. Pettersen stelt echter dat het betalen van deze kosten noodzakelijk is voor de overleving van het bedrijf.
“Het verplaatsingsproject zal natuurlijk andere kosten en complicaties met zich meebrengen, maar in de huidige omstandigheden is het een existentiële noodzaak om dit te doen.”