Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Russische staat subsidieert bitcoin mining in Siberië

Rusia es ya el segundo minero mundial de Bitcoin

Foto: BUTENKOV ALEKSEI/Shutterstock

Westerse landen verschillen enorm met bijvoorbeeld Rusland en China. Eén van de belangrijkste verschillen is dat communistische overheden zelf eigenaar zijn van bedrijven, hierdoor kan de overheid veel directer richting geven aan de economie. De Russische overheid investeert nu direct in crypto mining.

Bitcoin mining goed voor het klimaat, volgens VN-onderzoek
Bitcoin mining goed voor het klimaat, volgens VN-onderzoek

Russische overheid zit in bitcoin mining

Dat schrijft de door de Russische staat gesubsidieerde krant RBC. In de staat Buryatia in het zuiden van Siberië wordt momenteel gewerkt aan een miningfaciliteit van 900 miljoen Russische roebels. Omgerekend is dat momenteel 11,5 miljoen euro. Het bedrijf heet KRDV, een staatsbedrijf van het Ministerie van Ontwikkeling in de Siberische regio. In de eerste helft van dit jaar moet de faciliteit al operationeel zijn.

Het datacentrum moet plek gaan bieden aan 100 megawatt (MW) aan apparatuur. Om precies te zijn gaat het om 30.000 ‘machines’, alhoewel het niet duidelijk is of het om ASIC-hardware gaat of om bijvoorbeeld videokaarten. Het is ook niet duidelijk of de miner bitcoin (BTC) gaat minen of altcoins. Voor laatstgenoemde zijn bepaalde videokaarten vaak gebruikelijker.

Wel weten we dat het zijn stroom van het nationale elektriciteitsnet haalt. Sommige miners hebben compleet nieuwe infrastructuur aan laten leggen om het elektriciteitsnetwerk niet te belasten, wat in ieder geval in het westen wel eens een probleem was.

Buryatia is een speciale economische zone waar de wetten iets zijn aangepast om investeringen uit het binnen- en buitenland aan te trekken. Dat blijkt grote voordelen te hebben. Zo betalen bedrijven hier geen belasting op grond, er geldt een verlaagde omzetbelasting en verzekeringen voor vastgoed zijn goedkoper.

Advertentie

Rusland is pro-crypto

Rusland is één van de meest vooruitstrevende landen wereldwijd geworden voor de cryptocurrency-industrie. Begin vorig jaar verklaarde de Russische centrale bank nog dat crypto bij wet verboden zou moeten worden, maar na de sancties van het westen tegen Rusland is hier snel verandering in gekomen.

Nu is crypto zelfs enorm populair bij Russen, voor wie het behouden van koopkracht een belangrijke beweegreden. Nu investeert zelfs de overheid dus in de industrie. Sterker nog, het overweegt zelfs om de energieproductie uit te breiden om meer bitcoin te kunnen minen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin blijft achter op goud & aandelen: kan september dit veranderen?
Dit is hoe lang de neerwaartse trend van bitcoin nog kan duren
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
Advertentie
Advertentie