Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Rusland is nu de op één na grootste Bitcoin miner ter wereld

Rusia es ya el segundo minero mundial de Bitcoin

Foto: BUTENKOV ALEKSEI/Shutterstock

In 2021 bracht China officieel een einde aan crypto mining in het land. Veel miners verhuisden hierdoor naar het buitenland, waaronder naar de Verenigde Staten. Maar nu staat op plek twee een land dat je misschien niet zo snel had verwacht: Rusland.

Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe – steeg al 335%
Cryptobeurs Bitvavo voegt nieuwe memecoin toe - steeg al 335%

Rusland pro-crypto geworden

Minder democratische landen hebben doorgaans een afkeer wat crypto betreft, maar voor Rusland is dat inmiddels anders. Begin vorig jaar vond de centrale bank van het land nog dat er een algeheel verbod op crypto zou moeten komen, maar daar kwam het Ministerie van Financiën een paar dagen erna op terug. De sector zou niet verboden, maar gereguleerd gaan worden.

Niet lang daarna viel Rusland Oekraïne binnen en werd de Russische financiële sector verbannen uit het SWIFT-betalingssysteem. Crypto werd hierna erg populair in Rusland, het land stond wat groei betreft zelfs op de derde plek.

Ook president Vladimir Poetin was geen voorstander van een algeheel verbod, het land liep volgens hem zelfs voorop met bitcoin mining. Dat wordt gereflecteerd doordat de staat nu in crypto-mining investeert via staatsbedrijven.

Advertisement

Rusland op één na grootste crypto miner

Volgens een rapport van de Russische krant Kommersant is Rusland met in totaal 1 gigawatt aan miningcapaciteit nu landelijk de op één na grootste producent van Proof-of-Work coins. Alleen in de VS is de capaciteit met 3 tot 4 gigawatt groter. Kommersant zegt de informatie van BitRiver te hebben verkregen, een grote Russische miner.

Naast Rusland en de VS staan de staten rond de Perzische golf (700 megawatt), Canada (400 MW), Maleisië (300 MW), Argentinië (135 MW), Ijsland (120 MW), Kazachstan (100 MW) en Ierland (90 MW) hoog in de lijst.

Met name dieper in het Russische binnenland floreert mining, vooral omdat de elektriciteit daar goedkoper is en omdat het hier kouder is. Ook heeft Rusland als voordeel dat het een grote energieproducent is. De regering overwoog begin dit jaar zelfs om de energieproductie verder uit te breiden ten faveure van mining.

In 2020 kwam 65% van Bitcoins hashrate uit China, volgens Kommersant. De VS en Rusland vormden toen slechts respectievelijk 7,2% en 6,9% van het totaal.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie
Advertentie