Foto: Jonathan Weiss/Shutterstock
Dat bitcoin (BTC) mining de impact van het oppompen van olie en gas kan verkleinen was al langer bekend. Maar nu beginnen ook grote bedrijven dit in te zien. Een van ’s werelds grootste olieproducenten, ExxonMobil, gebruikt BTC mining namelijk op dit moment binnen een pilot-programma. Dat blijkt uit berichtgeving van Bloomberg.
Bitcoin mining om affakkelen overbodig te maken
ExxonMobil zou al sinds januari dit jaar een test draaien waarin het bitcoin miners inzet. Mining brengt verschillende voordelen voor olieproducenten en het klimaat. Bij het boren naar olie komt aardgas vrij en vaak is het niet rendabel om dit gas te transporteren om het te gebruiken voor het genereren van elektriciteit. Vandaar dat het wordt afgefakkeld, het verbranden van dit gas.
De situatie ligt in deze zaak echter iets anders dan het eerdere bitcoin mining nieuws dat we voorbij hebben zien komen. Het gaat namelijk om de productie van schaliegas. Uit het Bakken gasveld in North Dakota komt zoveel gas vrij dat niet alles kan worden getransporteerd. Dat gas, bestaande uit vooral methaan, wordt afgefakkeld. Methaan is 80 keer krachtiger als broeikasgas dan CO2 gedurende de eerste twintig jaar wanneer het in de atmosfeer terechtkomt, aldus Bloomberg.
Kortom, het verbranden van de methaan is beter voor het klimaat dan het gewoon vrij te laten. Echter kan bitcoin mining dit proces nog interessanter maken voor bedrijven als ExxonMobil. Het methaangas kan namelijk ook worden gebruikt om energie op te wekken waarmee vervolgens bitcoin gemined kan worden. Naast dat het financieel wat oplevert, is de verbranding ook completer en dus beter.
ExxonMobil wil ook in andere landen bitcoin minen
De oliegigant lijkt succes te zien in de pilot. Het is namelijk van plan om ook in andere landen bitcoin te gaan minen. Denk aan Duitsland, Argentinië en Nigeria. In een reactie aan Bloomberg laat woordvoerster Sarah Nordin weten dat het bedrijf “continu opkomende technologieën evalueert, gericht op het verminderen van affakkel volumes.” Mede hierdoor zou het bedrijf kunnen voldoen aan de oproep van de Wereldbank om geroutineerd affakkelen voor 2030 te stoppen. Interessant crypto nieuws om het weekend mee in te gaan dus!