Bitcoin minen wordt lastiger, en daarom draaien computers overuren
Foto: Artie Medvedev/Shutterstock
Het minen van bitcoin (BTC) is een belangrijke activiteit. Naast dat het ervoor zorgt dat het netwerk veilig is en kan functioneren, zorgt het er ook voor dat er steeds meer bitcoin bijkomt. Door meerdere factoren wordt het voor miners echter steeds lastiger om winstgevend te kunnen blijven.
Bitcoin hashrate bereikt all-time high
Bij iedere bitcoin halving, halveert ook de beloning die miners ontvangen. De laatste keer dat dit gebeurde was in april. Toen daalde de beloning van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Dit gegeven zorgt er samen met een aantal andere factoren voor dat miners het steeds lastiger krijgen. Om winstgevend te blijven moet er hardware gebruikt worden die relatief weinig energie verbruiken.
Kleiners miners, die hier niet over beschikken, lijken hierdoor hun mining activiteiten te moeten staken. Het feit dat steeds meer efficiëntere hardware wordt ingezet, zorgt er ook voor dat de snelheid waarmee men mined stijgt. Het gevolg hiervan is dat de moeilijkheidsgraad van het minen ook toeneemt. Een extra factor, dat de positie van de kleinere miners nog meer instabiel maakt.
De bitcoin hashrate, de snelheid waarmee de cryptomunt wordt gemined, heeft een nieuw record bereikt. Vandaag behaalde de miners gezamenlijk een snelheid van 769,8 exahashes per seconde (EH/s). Hoewel er al jarenlang een stabiele stijging te zien is in deze hashrate, is het toch altijd afwachten of dit zich door kan zetten. Het verhogen van snelheid heeft namelijk vooral te maken met de nieuwe ontwikkelingen van de betrokken hardware, zogenaamde application-specific integrated circuits (ASIC’s).
Efficiënte hardware van levensbelang voor miners
Miners moeten er volgens de medeoprichter van miner TeraWulf, Nazar Khan, voor zorgen dat hun hardware zo efficiënt mogelijk werkt. Wanneer dit namelijk niet het geval is, verdwijnt hun winstgevendheid over tijd. En met de stijgende kosten voor de mining activiteiten zouden kleinere miners hierdoor mogelijk moeten stoppen.
TeraWulf is een van de grotere miners in de wereld. Op dit moment heeft het beursgenoteerde bedrijf een waarde van meer dan 670 miljoen dollar. Hoewel ook zij te maken hebben met de gevolgen van de bitcoin halving van afgelopen mei, zijn zij toch van plan om te blijven investeren in hun mining activiteiten. Hierdoor kunnen zij hun capaciteit nog verder uitbouwen.
Verkoop bitcoin door miners neemt nog niet toe
Voor de halving, moesten veel bitcoin miners delen van bezittingen verkopen, om extra te kunnen investeren in nieuwe hardware. Hiermee probeerde zij hun winstgevendheid veilig te stellen. Ook na de halving moesten sommige miners blijven verkopen. Zo konden zij de verhoogde kosten blijven betalen. Sommige miners kozen er zelfs voor om hun focus te verschuiven van bitcoin mining naar het aanbieden van dienstverleningen op het gebied van artificial intelligence (AI).
Op dit moment lijkt er nog geen toename te zijn in de verkoop van bitcoins door miners. Zo werden er op 20 oktober 2.916 bitcoins naar crypto exchanges verplaatst door de miners. Deze worden waarschijnlijk verkocht om kosten te kunnen dekken. Hoewel het veel lijkt, is het toch de op vier na laagste verkoop van de afgelopen 30 dagen.
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast