Foto: Roman Vyshnikov/Shutterstock
Bitcoin (BTC) mining heeft een hoop voordelen en nadelen. Een aantal van die nadelen kunnen echter worden omgezet naar voordelen. Bitcoin Brabant liet onlangs in een tweet zien hoe het bedrijf dat doet. Het heeft namelijk een BTC miner in een magazijn geïnstalleerd, waar de machine nu naast miner ook als verwarming fungeert.
Bitcoin minen met overgebleven elektriciteit
Bitcoin Brabant, een bedrijf dat zoals de naam al doet vermoeden uit Brabant komt, deelde eergisteren een interessante tweet. Daarin is te zien hoe het bitcoin miners inzet voor zowel het minen van BTC als het opwarmen van een magazijn. Dat opwarmen gebeurt met een gevaarte dat het bedrijf “de Bazooka” noemt:
“Onze nieuwste installatie verwarmt een magazijn met elektriciteit in plaats van aardgas. We hebben handmatige kleppen geïnstalleerd om de luchtstroom te geleiden. Het geluid is gedempt tot onder de 40db met een grote demper. De mensen die in het magazijn werken genieten van de warme temperatuur en het lage geluid.”
Our latest installation heats a warehouse with electricity instead of natural gas. We’ve installed manual valves to guide airflow. The sound has been attenuated under 40db with a large damper. The people that work in the warehouse enjoy the warm temperature and low sound. pic.twitter.com/fcdEUlqiuN
— Bitcoin Brabant (@BitcoinBrabant) October 5, 2022
Een bitcoin miner gebruikt veel stroom om ingewikkelde berekeningen uit te voeren, een heikel punt dat je vaker in het bitcoin nieuws naar voren ziet komen. Miners hebben uiteindelijk als doel transacties op het netwerk te verwerken en het netwerk te beveiligen. Maar als rest ‘afval’ genereren de miners ook veel warmte. En in plaats van deze warmte simpelweg te laten ontsnappen, kan je daar natuurlijk ook andere dingen mee doen.
Het magazijn in kwestie geniet nu van de warmte die deze Bitmain Antminer S19j Pro genereert. De stroom die ze daarvoor gebruiken is afkomstig van de zonnepanelen op het dak. Tegen Cointelegraph stelt Bert de Groot, oprichter van Bitcoin Brabant, dat het magazijn hierdoor een overschot van 50 megawattuur per jaar heeft.
Van duur gas naar BTC
Het magazijn gebruikte voorheen aardgas om de boel te verwarmen. En je kan je misschien voorstellen dat dat vooral in deze tijden ontzettend duur is. Bovendien is het natuurlijk slecht voor het klimaat. Kortom, door de inzet van een bitcoin miner vangt het magazijn meerdere vliegen in een klap.
Met het overschot aan elektriciteit afkomstig van de zonnepanelen op het dak wordt bitcoin verdiend én het magazijn warm gehouden! Dat is een van de innovatieve manieren hoe Bitcoin als gecentraliseerd monetair netwerk uitkomsten biedt in deze tijden.
Bitcoin Brabant kwam al eens voorbij in het crypto nieuws. Het gebruikt miners namelijk ook om in de glastuinbouw warmte te leveren.