Roan Egberts Roan Egberts
3 min. leestijd

Hackers krijgen stiekem crypto via een mail van een ander

Er wordt een specifieke miner-apparaat geïnstalleerd op de computer

Monero-XMR
s
icon-mining
Mining
Hackers krijgen stiekem crypto via een mail van een ander

Foto: Tada Images/Shutterstock

De groeiende populariteit van de cryptowereld is duidelijk zichtbaar in het dagelijkse nieuws. Maar ook hackers zijn actiever dan ooit. Oppassen geblazen, want ook nu hebben hackers weer via een sluwe manier geprobeerd om stiekem een via jouw computer munten zoals bitcoin (BTC) te minen. In dit geval zou het gaan om organisaties die in Rusland zijn gevestigd.

China domineert nog 55% van Bitcoin ondanks cryptoverbod
China domineert nog 55% van Bitcoin ondanks cryptoverbod

Rapport meldt unieke crypto-hack

Volgens een rapport van het cybersecurity informatiebureau Facct maken hackers misbruik van automatische antwoordmails. Zo probeerden hackers organisaties in Rusland aan te vallen, waaronder bedrijven, marktplaatsen en financiële instellingen.

De hackers zouden graag de XMRig-miner op de apparaten van slachtoffers installeren. Dat is een open-source software die gebruikt wordt om cryptovaluta te minen. In dit geval op de cryptotoken monero (XMR). De XMRig-miner maakt gebruik van het RandomX-algoritme, dat identiek is voor CPU-mining. 

XMRig zet je computer aan het werk door je CPU of GPU in te zetten voor het oplossen van cryptografische puzzels die nodig zijn om transacties te valideren op de Monero-blockchain. Dit proces wordt ‘proof-of-work’ genoemd. Als beloning voor deze validatie ontvang je Monero-tokens. Een mooie bron van inkomsten voor deze groep hackers.

Advertisement

150 veschillende mails geïdentificeerd

Uit het onderzoek blijkt dat er sinds eind mei ongeveer 150 e-mails met de XMRig-miner zijn geïdentificeerd. Het beveiligingssysteem van het bedrijf waar het voorkwam hield de schadelijke mails echter succesvol tegen.

Zo konden de mails niet bij de klanten komen, waardoor de hackers ook niet de XMRig-miner konden installeren. Toch benadrukt Dmitry Eremenko, senior analist bij Facct, aan dat het een unieke aanvalsmethode is met een groot gevaar.

China domineert nog 55% van Bitcoin ondanks cryptoverbod
China domineert nog 55% van Bitcoin ondanks cryptoverbod

Je trapt er makkelijk in

In tegenstelling tot normale phishingmails, waarbij klanten de verdachte e-mails kunnen negeren, werkt deze methode anders. Bovendien zou je het niet zo snel in het nieuws tegenkomen. Het speelt zich namelijk in op de verwachtingen van de ontvangers. Hoe dan zou je je vast afvragen? Dat probeer ik hieronder zo goed mogelijk aan je uit te leggen.

Het zit namelijk zo dat (potentiële) slachtoffers eerst een mail sturen om te communiceren. Hierdoor is de kans groter dat ze het automatische antwoord met bijlage in vertrouwen ontvangen. Je gaat er niet vanuit dat dit een mail is met kwade bedoelingen. Dit komt doordat de hackers het mailaccount, waar de slachtoffers een mail heen hebben gestuurd, gehackt hebben.

De bijlage is echter schadelijk wanneer je erop klikt en zo kunnen de hackers de XMRig-miner installeren. Facct geeft als advies om medewerkers regelmatig te trainen over actuele bedreigingen en bepaalde oefeningen uit te laten voeren. Daarbij adviseren ze ook om sterke wachtwoorden en een 2FA-authenticatie aan te zetten, ter bescherming.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Advertentie
Advertentie