De Duitse telekomgigant MMS gaat bitcoins minen met overtollig stroom
Foto: Alexander Fedosov/Shutterstock
MMS, een dochteronderneming van Deutsche Telekom, en Bankhaus Metzler lanceren een innovatief proefproject om overtollige energie te gebruiken voor Bitcoin (BTC) mining. Het doel is om mining-apparaten te exploiteren met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, waarvan de elektriciteit vaak ongebruikt blijft door een gebrek aan opslagmogelijkheden of beperkte netintegratie.
Het project moet waardevolle gegevens opleveren voor het plannen van toekomstige projecten en het onderzoeken van de rol van mijnbouw in het stabiliseren van het energienetwerk.
Bitcoin mining om het elektriciteitsnet te stabiliseren
Het toenemende gebruik van hernieuwbare energiebronnen leidt tot schommelingen in de elektriciteitsproductie, wat het elektriciteitsnet kan belasten. Vooral weersafhankelijke technologieën zoals fotovoltaïsche en windenergie genereren onregelmatige overschotten.
In andere landen, waaronder de VS en Finland, wordt Bitcoin mining al met succes gebruikt om het elektriciteitsnet te reguleren. Het project in Duitsland wil deze aanpak valideren en laten zien hoe flexibel Bitcoin miners kunnen zijn bij het balanceren van vraag en aanbod van elektriciteit.
Het proefproject wordt uitgevoerd bij Riva GmbH Engineering in Backnang, een middelgroot bedrijf met een eigen zonne-energiecentrale. Metis Solutions GmbH host de mijninfrastructuur, terwijl Telekom MMS, dat sinds 2020 uitgebreide ervaring heeft in de Web3-sector, zorgt voor de werking van de apparaten.
Bankhaus Metzler, dat in 2022 een Digital Assets Office oprichtte, onderzoekt aanvullende toepassingen voor digitale activa als onderdeel van het project en breidt zijn betrokkenheid bij blockchaintechnologie uit. Overigens hebben we in ons cryptonieuws al geschreven over de innovatieve stappen van deze traditionele financiële instelling.
“Digitale fotosynthese”
Oliver Nyderle, hoofd Digital Trust & Web3 Infrastructure bij Telekom MMS, benadrukte het belang van snelle reactiemechanismen om energie te absorberen in het geval van fluctuaties:
“Samen met onze partners willen we de bijdrage van Bitcoin-miners aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet testen. Overtollige energie wordt omgezet in digitale waarden – een soort ‘digitale fotosynthese’.”
Energy transition needs new ideas. One of this ideas is “Digital Monetary Photosynthesis” … https://t.co/YnG2PqQ7Ao
— Oliver Nyderle (@nyderle) November 4, 2024
Hendrik König van Metzler Bank benadrukte ook de innovatieve kracht van het project en de groeiende relevantie van blockchaintechnologie voor de economie. Dit project markeert een verdere stap in de ontwikkeling van duurzame en technische oplossingen om de energietransitie en digitale transformatie in Duitsland te stimuleren.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.