Foto: FabreGov/Shutterstock
De Verenigde Staten hebben China de afgelopen jaren economisch flink aan banden gelegd. Het oosterse land zat de VS te veel dwars door niet eerlijk te handelen, door innovatie te stelen en door Amerikaanse bedrijven niet te laten concurreren. Onder andere de Chinese chipindustrie heeft veel last van de sancties, maar daar laten Chinese producenten van Bitcoin-mining hardware zich niet door dwarsbomen.
Snellere Chinese chips
Dat schrijft TechInsights, die zijn handen heeft weten te leggen op een nieuwe ASIC-miner van het Chinese MinerVa. De hardware gebruikt nieuwe chips, die bij het Chinese SMIC zijn geproduceerd. SMIC is China’s grootste chipproducent die op contract chips maakt voor andere bedrijven. De hardweare van MinerVa gebruikt chips die op SMIC’s 7nm-productieproces zijn gemaakt.
Dat houdt in dat ze relatief klein en modern zijn. Voorgaande chips werden namelijk nog op 14 nanometer (nm) gemaakt, deze zijn terechtgekomen in de ASIC-hardware die Bitcoin-miners nu al hebben.
Intels nieuwe ASIC-miner met de naam Blockscale gebruikt ook op 7 nanometer gemaakte chips, volgens PC Gamer. Maar de hardware van Blockscale blijkt niet zo concurrerend te zijn, ondanks dat Intel erachter zit.
Crypto-miners kregen de hoop dat mining door Intel minder afhankelijk van China zou worden. Maar als China efficiëntere hardware produceert, lijkt de kans daarop klein.
Nederland doet ook mee met sancties
Computerchips produceren is tegenwoordig extreem ingewikkeld. Vrijwel alle moderne chips worden gemaakt met machines van het Nederlandse ASML. Voor elke nieuwe ontwikkeling zijn er nieuwe machines nodig, maar door de handelsoorlog tussen China en de VS had China geen toegang meer tot deze machines.
De Nederlandse overheid stemde op aandringen van de Amerikaanse overheid namelijk in met de sancties. China kan daardoor niet zomaar kleinere chips produceren. De 7nm-chips die nu van de band rollen zijn vermoedelijk de kleinste die het voor de voorzienbare tijd kan produceren. Misschien kampt China daarom over een aantal jaar met een achterstand in chipproductie.